Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Trinnbilder pølser 2

Pølsetarmer

Det er i utgangspunktet tre typer naturtarmer som brukes til pølseproduksjon - fårtarm, svinetarm og kroktarm. Pølseskinn- og tarmer får du kjøpt hos din lokale slakter eller i en ekstra god ferskvareavdeling.

Alle tarmer er saltet fra leverandør og bør ligge i lunkent vann i 2 timer før de skal brukes. Trekk vann gjennom tarmene for å få ut eventuelt salt og fettklumper som skulle ligge der før de fylles med pølsefarse. Det gjør du ved å fylle litt lunkent vann i den ene enden på tarmen og trekker vannet gjennom hele lengden av tarmen. Dette gjør det også lettere å tre tarmen på pølserøret før den skal fylles.

Til spekematproduksjon brukes også naturtarmer, men da gjerne de store størrelsene fra kroktarm på storfe.

Fåretarm

Fåretarm er den smaleste av naturtarmene og er som navnet sier fra får eller lam. De er fra 18 til 26 mm tykke og er differensiert i 18 til 20, 20 til 22 mm og så videre, opp til 26 til 28 mm De smaleste brukes til wienerpølser og de tykkere til snadderpølser. Fåretarmen kan være litt skjør, så den sprekker lett, hvis man ikke er forsiktig når man behandler dem.

Svinetarm

Svinetarm er fra grisen, og er fra 30 til 38 mm tykke, og selges som for eksempel som 30 til 32, og 32 til 34 mm. De smaleste svinetarmene blir ofte brukt til bratwurstpølser og de tykkere til vossakorv og dampepølser. Noen typer julepølser blir også laget i den tykkeste svinetarmen.

Kroktarm

Neste størrelse er kroktarm, som er tarm fra storfe. De er fra 37 mm tykke og opp mot 43 mm. De er sortert i 37 til 40 mm, og 40 til 43 mm. Disse brukes til julepølser og store vossakorv og er så krokete at de kan nesten bare lages til pølseringer.

Pølseverksted

Skal du ha pølseverksted vil vi anbefale å bruke smale svinetarmer i størrelsen 30-32 mm. De tåler litt mer enn de smalere fåretarmene. Tarmer kan du kjøpe hos en lokal slakter eller pølsemakerbutikk. Eventuelt kan du spørre etter tarmer i ferskvareavdelingen i en del Meny og Mega butikker. Ofte kan det være lurt å bestille tarmene på forhånd, for å være sikker på at du får tarmene til du trenger dem. Det er også mulig å kjøpe tarmer og alt du trenger av krydder og så videre til pølseproduksjon på internett. 

Sist oppdatert: tirsdag 12. april 2016

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB12 22.05.2024 21:52:18