Fra butikk til kjøleskap

Her kan du lese om hvordan du best kan ta vare på matvarene du har kjøpt i butikken. 

Raskt hjem med kjølevarer!

Ferskvarer som skal oppbevares kjølig, må raskt hjem og inn kjøleskapet. Det er stort sett bare når vi har kjøpt iskrem at vi forter oss hjem med matvarene. Men så fort du tar en vare ut av kjøleskap eller disk i butikken, bryter du en såkalt kjølekjede som er avgjørende for at holdbarheten som oppgis gjelder. Skal du på lange kjøreturer må kjølevarer oppbevares i kjølebag!

Kaldt og rent kjøleskap

Temperaturen i ditt kjøleskap bør være 4 ºC, eller lavere. Lav tempera­tur hindrer bakterievekst. Det er lurt å holde god orden og plassere de mest utsatte varene i den kaldeste delen av skapet. Pakk inn matvarer slik at de ikke tar til seg smak eller tørker ut. Unngå å sette varm mat i kjøleskapet da det vil gi en høyere temperatur der og bedre betingelser for bakterievekst. I tillegg er det viktig å rengjøre kjøleskapet ordentlig med jevne mellomrom.

Kald fryser

Frysing er den vanligste måten å forlenge holdbarheten på mat. Temperaturen i fryseren bør være mellom -18 ºC til -22 ºC eller lavere. I fryseren blir ikke bakteriene drept, men de går i dvale. Når du tar maten ut vil bakteriene våkne opp igjen. Men var maten fersk ved innfrysing, og en følger regler for oppvarming av mat er det ingen grunn til bekymring.

Tining av kjøtt?

Det anbefales å tine kjøtt i kjøleskap. Da er det viktig at kjøttet legges på en tallerken eller i en bolle som hindrer at kjøttsaft drypper ned på andre matvarer i kjøleskapet.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.