Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fisk og skalldyr

Fra butikk til kjøleskap

Fem fulle bæreposer med mat, og allerede dårlig plass i kjøleskapet? På tide med noen tips til hvordan du tar hånd om matvarene fra butikk til kjøleskap!

Allerede i butikken bør du begynne å tenke på hvor de ulike varene skal stå når du kommer hjem. Når du pakker posene er det lurt å sortere varene grovt, pakke alle kjøle- og frysevarer i samme pose, frukt og grønt i en annen og tørrvarer i en tredje. På den måten går det fort å få varene på plass i fryser eller kjøleskap.

Raskt hjem med kjølevarene

I varehandelen er begrepet «ubrutt kjølekjede» viktig. Det betyr at en vare skal utsettes for så lite temperatursvingninger som mulig fra produsent til butikk, og videre til deg som forbruker. Dette er spesielt viktig for fersk fisk, men også for ferskt kjøtt, meieriprodukter og andre ferskvarer. Kjølekjeden brytes når vi tar en vare ut av kjøleskap eller disk i butikken og dette kan være avgjørende for at holdbarheten som oppgis skal gjelde. Jo lengre en vare blir liggende i en varm bil eller blir stående på kjøkkenbenken, jo større sannsynlighet er det for at kvaliteten forringes. En kjølebag eller god emballering med for eksempel et teppe som blir pakket rundt varene kan gi god isolasjon på lengre turer.

Kaldt og rent kjøleskap

Temperaturen i kjøleskapet bør ligge på +4 °C eller lavere. Har du et kjøleskap med ulike soner, skal ferskvarene ligge der det er kaldest. Lav temperatur i kjøleskapet forhindrer muggsopp- og bakterievekst. Jevnlig rengjøring av kjøleskapet er viktig og gjør at mikroorganismene ikke har næring. Mat som oppbevares i kjøleskapet bør pakkes inn eller oppbevares i bokser med lokk for at de ikke skal gi fra seg eller ta til seg lukt, eller tørke ut. Varm mat bør avkjøles til romtemperatur før de settes i kjøleskapet. Setter du inn varm mat vi temperaturen stige, det vil danne seg damp og det blir et gunstigere miljø for mikroorganismene.

Kald fryser

Har du handlet frysevarer er det viktig at de kommer raskt i fryseren igjen om de ikke skal brukes med en gang. Temperaturen i fryseren bør være stabil på -18 °C eller lavere. I fryseren dør ikke mikroorganismene drept, men går i dvale. Når frysevarene tines vil mikroorganismene gradvis våkne til liv og fortsette å formere seg.

Tining av fryst mat

Det har tidligere vært vanlig å anbefale å tine fryst mat langsomt i kjøleskap. Nå blir det mer og mer vanlig å anbefale tining i emballasjen i kaldt vann. 

Sist oppdatert 29. januar 2019

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB12 25.06.2024 05:31:50