Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fisk og skalldyr

Behandling og oppbevaring av fisk og skalldyr

- Fisk og gjester lukter etter tre dager, heter det i et gammelt ordspråk. Og selv om teksten ikke hentyder til gjestenes hygiene, men på lengden av besøket, så er det fortsatt god grunn til å ha god kontroll på holdbarhetsdatoen til fersk fisk og skalldyr.

Heldigvis har moderne teknologi gjort det lettere å oppbevare sjømat lenger enn tre dager, men de aller fleste fiskeslag og alle skalldyr regnes fortsatt som lett bedervelige, og har begrenset holdbarhet.

Fisk oppbevares kaldt

Den viktigste faktoren for å bevare kvaliteten på fersk sjømat er temperaturen den oppbevares i. Fersk fisk og skalldyr skal oppbevares så kaldt som mulig, aller helst på is eller ved grader rundt 0 °C.

Jo høyere temperatur, jo raskere forringes kvaliteten. Selv turen hjem fra butikken kan bidra til at oppbevaringstiden blir kortere. 

Har du mulighet, så legg sjømaten i en termopose, gjerne med kjøleelement, om du vet at det er lang tid til den kommer i kjøleskapet.

I vanlig kjøleskaptemperatur (+4 °C) kan fisk oppbevares i maks 3-4 dager, skalldyr bare 2-3 dager. Skal fisken oppbevares lenger bør den fryses ned med en gang. Du kan også lage ditt eget lille kjølerom i kjøleskapet ved å legge fisken i en boks med lokk sammen med isposer eller kjøleelementer, slik at temperaturen holder seg så nære null som mulig. Friske skalldyr bør varmebehandles så raskt som mulig. Mange moderne kjøleskap har ekstra kalde rom for oppbevaring av fersk sjømat og kjøtt. Slik kan holdbarheten økes med et par døgn.

Fisk til sushi

Det blir anbefalt at all vill fisk og skalldyr som skal brukes til sushi blir fryst i minst ett døgn. Dette er for å sørge for at parasitter som kan være i sjømaten dør. Det er svært viktig at man er nøye med hygiene og temperatur når man håndterer fisk og skalldyr som skal brukes til sushi.

Fiskemat behandles på samme måte som fersk fisk. Fiskekaker, fiskepudding og fiskeboller holder seg lengst i originalemballasjen, og 3-4 dager i kjøleskap når emballasjen er brutt.

Sist oppdatert: onsdag 4. juli 2018

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB11 20.05.2024 02:59:10