Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kornets vei fra bonde til brød. Foto  Krister Sørbø  Brød   Korn

Jordpakking - når jorda blir for hard

Matjorda skal sørge for næring til plantevekstene som dyrkes, holde på vann og slippe til luft. Dersom jorda blir for hard skaper det utfordringer. Jordpakking er et økende problem i landbruket. Det har konsekvenser for bonden, matproduksjonen og miljøet.  

Hva er jordpakking og hvorfor er det et problem?

God matjord har en struktur som legger til rette for små luftlommer innimellom de små jordpartiklene. Disse luftlommene er viktige for jordas egenskaper og for mikrobene som lever der. Jordpakking skjer ved at jorda presses sammen slik at det blir mindre luft og vann mellom jordpartiklene. Det skaper problemer for planterøttene og viktige mikroorganismer som bakterier og sopp. I tillegg gjør det at jorda blir dårligere til å holde på vann, karbon og næringsstoffer. Den mister noen av sine svamplignende egenskaper. Konsekvensene? Røttene får ikke utvikle seg som de burde og mikrobelivet, som er avgjørende for en fruktbar jord med god helse, svekkes.

Det er vanlig å skille mellom overflatepakking, som skjer i de øvre jordlagene, og dyp jordpakking, som påvirker dypere jordlag og kan være vanskeligere å rette opp enn det som skjer i overflaten.

Les mer: God jordhelse er viktig for bærekraftig matproduksjon.

Hvordan oppstår jordpakking?

En viktig årsak til jordpakking er tunge maskiner og kjøretøy som brukes i jordbruket. Moderne traktorer og innhøstingsmaskiner veier mye, og særlig om kjøringen gjentas ofte og når jorda er våt. Dårlig drenering, som gjør at vann blir liggende oppå åkeren, bidrar til at jorda blir mer sårbar for jordpakking. Jordtyper som inneholder mye leire er ekstra utsatt.

En annen viktig faktor er hva som dyrkes. Å veksle mellom ulike plantesorter, og inkludere vekster med dype røtter, gjør jorda mer motstandsdyktig. Kløver og gras er eksempler på planter som får dypere røtter som bidrar til å løse opp jorda.

Hvordan påvirker jordpakking matproduksjon og miljø?

Jordpakking gjør det mer utfordrende å dyrke korn og andre vekster i jorda. Plantene får dårligere vekstvilkår og det kan føre til dårligere avlinger. For å kompensere for dette må bonden bruke mer tid på jordbearbeiding, drenering og gjødsling.

Jordpakking kan også få konsekvenser for miljøet lokalt. Siden jord med dårlig struktur og mindre luftlommer holder dårligere på vannet, øker risikoen for avrenning til omkringliggende elver. I tillegg kan utslippene av klimagasser øke, som følge av endringer i jordegenskaper og i det mikrobielle samfunnet.

Hva gjøres for å redusere jordpakking?

Bøndene i Norge jobber aktivt med å redusere problemet med jordpakking. Et effektivt tiltak er å bruke lettere maskiner og å unngå kjøring når jorda er våt. Men noe kjøring må selvfølgelig til, for at bonden skal få sådd og tresket avlingene. Da er det viktig med faste kjørespor, for å unngå at unødvendig mye av jorda pakkes.

Vekstskifter med planter som kløver og gras er også viktig. Enkelte bønder tar i bruk mer skånsomme metoder for jordarbeiding, og pløyer mindre. I tillegg er det avgjørende å sørge for god drenering, for sikre god stabilitet i jorda og unngå at regnvann blir liggende oppå jorda.

Biologisk mangfold

Et godt jordsmonn gir gode avlinger

God jordstruktur er avgjørende for at matproduksjonen. Jordpakking er et usynlig problem for de fleste, men kan få merkbare konsekvenser over tid. Kunnskap, gode rutiner, tilpasset teknologi og gode varslingssystemer for vær er viktig for å bidra til å opprettholde jordkvaliteten. Å forebygge er ansett som langt mer effektivt enn å reparere.  

Sist oppdatert: fredag 6. juni 2025

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 4. august. GOD SOMMER!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.14902, server:MP-PRD-WEB13 11.07.2025 10:48:05