Hva er avrenning fra jordbruket?
Avrenning er når vann fra regn eller snøsmelting tar med seg næringsstoffer og jordpartikler fra åker og eng – og fører det ut i bekker, elver, innsjøer og fjorder. Vi skiller mellom overflateavrenning, der vann renner oppå jordoverflaten og drar med seg jord og næringsstoffer fra overflaten, og gjennomstrømming, der vann drar med seg næringsstoffer ned gjennom jorda og ut i dreneringsrør eller grunnvann.
Les mer: Jorderosjon – hva betyr det for matproduksjonen?
Hva er årsakene til avrenning?
Avrenning påvirkes av klima og værforhold, helning i terrenget, jordkvalitet og hvordan jorda forvaltes. Åpne jordområder øker faren for avrenning. Planterøtter og vegetasjon bidrar til å holde løs jord og næringsstoffer på plass. Om det gjødsles for mye i forhold til det planterøttene og mikrobene i jorda tar opp, kan det føre til et overskudd av næringsstoffer, og økt fare for avrenning til naturen rundt.
Hvorfor er det viktig å redusere avrenning fra jordbruket?
Hvis for store mengder næringsstoffer, som fosfor og nitrogen, havner i elver, vassdrag og fjordområder, kan det føre til såkalt eutrofiering. Eutrofiering innebærer en endring i miljøet gjennom økt tilgang på oppløste næringsstoffer. Det kan føre til algeoppblomstringer, noe som gir dårligere sikt i vannet og lavere oksygeninnhold. Fisk og andre vannlevende organiser påvirkes negativt av eutrofiering.
Hva betyr avrenning for bonden og matproduksjonen?
Når næringsstoffene forsvinner med vannet, mister bonden verdifull gjødsel. Det kan føre til økt behov for gjødsling og ekstra arbeid, redusert jordhelse og dårligere avlinger. Med andre ord: Avrenning er både et miljøproblem og et produksjonsproblem.
Les mer: Hvorfor er god jordhelse er viktig for matproduksjon?
Hva gjøres i jordbruket for å redusere avrenningen?
Norske bønder setter inn en rekke tiltak for å redusere avrenningen og holde næringsstoffene der de hører hjemme – nemlig i jorda. Dette inkluderer blant annet presisjonsgjødsling, der bonden sørger for riktig mengde næring til rett tid og sted. Det utvikles det stadig nye metoder for å analysere jordprøver og når det gjelder sensorteknologi som kan gi god nok kunnskap til å gjødsle optimalt.
En rekke fysiske tiltak kan også bidra til å redusere avrenning, som god drenering og kantsoner med vegetasjon langs elver og bekker som fanger opp jord, vann og næringsstoffer. Redusert jordbearbeiding, som bidrar til mindre tettpakket jord, er også viktig.
Et felles ansvar
Norsk jordbruk er underlagt strenge miljøkrav, og det skjer mye både i næringa og innen forskning for å redusere avrenning og tap av næringsstoffer. Dette er viktig arbeid for både bonden og samfunnet.