Maten du spiser starter med sollys
Hver gang du spiser en brødskive, drikker et glass melk, eller nyter en salat kan du takke solen. Inne i cellene til alle de plantene du ser på åkrene og ute i naturen foregår en livsviktig prosess. Fotosyntesen er naturens måte å forvandle sollys til mat og energi.
Hva er fotosyntese?
Fotosyntesen er en kjemisk prosess som foregår inne i kloroplastene til plantecellene. Du husker den kanskje fra naturfagboka på skolen? Ved hjelp av følgende trylleformel produserer plantene både oksygen og energi som dyra på kloden kan puste og spise:
Sollys + Vann + Karbondioksid = Sukker + Oksygen
Planter tar til seg energi fra solstrålene, vann fra jorda, og karbondioksid fra lufta, og lager sukker og oksygen. Sukkeret brukes til å bygge alt fra gress til gulrøtter, og gir energi til planter, mikrober og dyr. Vi og våre samfunn er helt avhengig av fotosyntesen.
Det starter med planter og ender som mat
Planter er det vi kaller primærprodusenter. De er første ledd i næringskjeden. Plantene er grunnpilaren i matsystemet, enten vi spiser dem direkte som poteter, korn og grønnsaker, eller indirekte som melk og kjøtt fra dyr som har spist planter. Uten fotosyntesen, ingen mat.
Husdyra spiser gras og andre vekster som har vokst med hjelp fra fotosyntesen. De omdanner plantemateriale vi ikke spiser direkte, til næringsrike råvarer. Dyr er viktige for å utnytte det fotosyntesen produserer slik at vi får nok energi og næringsstoffer til verdens befolkning. I Norge er de særlig viktige for å utnytte den enorme gressressursen vi har her til lands, som vi mennesker ikke kan spise direkte.
Les mer om produksjonen av gress i Norge
Fotosyntesen og klima
Fotosyntesen fanger CO₂ fra lufta og binder karbon i planter og jord. Det gjør at jordbruk, skog, eng og beitemark er viktige i klimasammenheng. En klok forvaltning av naturressursene våre er helt avgjørende for å bremse klimaendringene. Jo mer aktiv fotosyntesen er, jo mer CO₂ fanges. Og jo bedre drift av jord, skog og beitemark, jo bedre og mer stabil karbonlagring. Beitedyra er en viktig brikke i denne sammenhengen.
Fotosyntesen er som en usynlig superkraft bak maten din. Den jobber non-stop, sørger for mat, oksygen og bidrar til å bremse klimaendringene.
Les mer om hvordan klimaendringene vil påvirke matproduksjonen