Fastelavnsboller

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Det er bare fastelavn en gang i året, så da må det være lov til å nyte noen fristende fastelavnsboller med både krem og syltetøy.

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 1 l hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 3,5 dl melk
  • 1 ts bakepulver
  • 50 g gjær
  • 1 stk. egg

Kremfyll:

  • 3 dl kremfløte
  • 12 ss jordbærsyltetøy
  • 2 ss melis

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, salt, kardemomme, melk og bakepulver i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
  3. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  4. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving. 
  5. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  6. Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. La bollene etterheves på et lunt sted. Knekk et egg, visp sammen og pensle bollene.
  7. Stek bollene midt i ovnen på 200 °C i 7 - 15 minutter. Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.
  8. Visp kremfløte til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.
  9. Skjær toppen av bollene og legg på kremen og syltetøy. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Prøv gjerne oppskriften på svenske semlor også. De er kjempegode!

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.