Kokosboller
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Søte, bløte, myke, luftige kokosboller er noe alle liker. Lag dem hjemme sammen med barna! 1 porsjon gir 20-25 kokosboller.
Ingredienser
porsjoner
-
240 g sukker -
115 g flytende glukose -
75 g vann -
140 g eggehvite -
20 g sukker -
2 ts vaniljeekstrakt -
20 salte kjeks , gjerne ritz eller små havrekjeks
Sjokoladeglasur:
-
350 g kokesjokolade -
25 g kokosfett (delfiafett) -
eventuelt ca.
2 dl kokosmasse
Slik gjør du
- Ha sukker, glukose og vann i en kjele, og kok til en blank karamell på 117 °C. Bruk gjerne et sukkertermometer.
- Pisk eggehviter til du har et mykt skum som begynner å danne topper. Tilsett sukker litt etter litt, og pisk til du har en lett marengs.
- Sett hastigheten på middels, og hell forsiktig karamellen i en tynn stråle langs kanten av bollen.
- Ha i vaniljeekstrakt, skru opp hastigheten og pisk til marengsen er avkjølt, minst 5 minutter.
- Ha marengsen i en sprøytepose med tyll og sprøyt ut 5-6 cm store topper, på små, runde kjeks.
- Sett kokosbollene kaldt til marengsen stivner.
- Brekk eller hakk sjokolade i mindre biter. Ha sjokoladen i en bolle med delfiafett, og sett bollen over en kjele med vann som småkoker (vannbad). Obs! Skålen må ikke komme i kontakt med vannet. Blir bollen for varm, trekk kjelen av platen.
- La sjokoladen stå i ro noen minutter til den har smeltet. Bruk en skje og og rør blandingen glatt.
- Hell sjokoladen i en kopp eller høyt glass som du kan dyppe en og en kokosbolle oppi. Se til at sjokoladen ikke er for varm før du begynner å dyppe - da vil sjokoladetrekket bare renne av.
- Dryss eventuelt kokos over, eller rull dem i en skål med kokos om du vil ha kokosen heldekkende. Du kan også bare pynte med små bladgull.
- Sett kokosbollene på en rist slik at overflødig sjokolade kan renne av. La sjokoladen stivne helt før du serverer bollene.