Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kje kleftiko

Kje kleftiko

Ingredienser

porsjoner
  • 2 stk. lår av kje (ca 2,5kg)
  • 1 kg potet
  • 3 stk. rødløk
  • 2 stk. rød paprika
  • 5 stk. tomat
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • saften av 1 stk. sitron
  • 0,5 dl olivenolje
  • 1 stk. hvitløk
  • 1 ss tørket oregano
  • 2 dl hvitvin eller vann
  • 150 g fetaost
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Lam kleftiko er en av de mest kjente matrettene fra Hellas, og betyr rett og slett «stjålet lam». Vi har byttet ut lam med kjelår, og understreker at det absolutt ikke må være stjålet for å smake fantastisk.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 2 stk. lår av kje (ca 2,5kg)
  • 1 kg potet
  • 3 stk. rødløk
  • 2 stk. rød paprika
  • 5 stk. tomat
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • saften av 1 stk. sitron
  • 0,5 dl olivenolje
  • 1 stk. hvitløk
  • 1 ss tørket oregano
  • 2 dl hvitvin eller vann
  • 150 g fetaost

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 180 °C. Skjær poteter, løk, paprika og tomater i grove biter. Legg i en langpanne. Del kjøttet i store biter og gni det inn med sitronsaft og olivenolje. Plasser det i langpannen sammen med poteter og grønnsaker. Krydre alt med salt, pepper og oregano.
  2. Hell i hvitvin eller vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Klem godt rundt kantene, slik at det er helt tett.
  3. Plasser formen midt i ovnen og bak i 2-2 ½ time, eller til kjøttet løsner fra beinet. Fjern folien, og smuldre feta grovt over grønnsakene. Plasser formen tilbake i ovnen i ytterligere 10-12 minutter.
  4. Løft kjøttet over på en skjærfjøl og la det hvile i 10 minutter. Skjær det i rause skiver og server det sammen med de bakte grønnsakene og kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen.
    Både lår og bog av kje og lam kan tilberedes på denne måten, og kan enten være helt eller i store biter. Lav temperatur og lang tid gjør kjøttet ekstra mørt og godt.

Historien sier at retten lam kleftiko oppsto da under grekernes frigjøringskamp fra det ottomanske riket. Greske frigjøringskjempere gjemte seg for tyrkiske soldater i fjellene, og stjal lam for å ha noe å spise. For å ikke bli avslørt av røyk eller den liflige duften av stekt kjøtt, la de kjøttet i leirkar som ble gravd ned i groper sammen med glødende kull eller stein og dekket med jord. Kleftiko betyr rett og slett stjålet lam, avledet av kleftis, som betyr tyv. Vi kjenner det igjen i ordet kleptoman.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 20.04.2024 07:31:40