Iskrem med karamellisert brød
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Iskrem med rugbrødsmuler er verdens beste iskrem. Sprø og søt. Den tar litt tid å lage, men er absolutt verdt ventetiden.
Ingredienser
porsjoner
-
100 g grovt rugbrød -
100 g sukker
Iskrem:
-
2,5 dl helmelk -
1 stk. vaniljestang -
6 stk. eggeplomme -
125 g sukker -
2,5 dl kremfløte
Slik gjør du
- Smelt sukker til karamell, og vend inn rugbrødsmuler. Rør godt rundt slik at sukkeret fordeler seg jevnt på alt brødet.
- Ha karamelliserte rugbrødsmuler på et bakepapirkledd stekebrett og stek i ovn på 140°C i ti minutter.
- Avkjøl rugbrødsmulene og brekk opp i små biter. Bruk eventuelt kniv.
La smeten bli kald i kjøleskapet før den settes i ismaskinen.
- Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene med en teskje og ha frø og stang i en kjele sammen med melken. Kok opp melken sakte og rør hele tiden.
- Visp sammen eggeplommer og sukker i en stor bolle. Hell deretter den varme vaniljemelken sakte oppi bollen mens du visper.
- Hell blandingen tilbake i kjelen og sett på svak varme. Rør hele tiden med en sleiv, i omtrent fem minutter, til kremen er så tykk at den legger seg som et belegg på baksiden av skjeen. Pass på at blandingen ikke blir for varm og skiller seg.
- Ha vaniljeblandingen i en kald bolle og dekk med plastfolie for å forhindre snerk. La den trekke i minst 10 minutter.
- Fjern vaniljestangen, og rør inn kremfløte. Kjør blandingen i en ismaskin.
- Ha i karamellisert, avkjølt brødsmuler når iskremen er blitt nokså tykk, rett før den er ferdig, men fortsatt litt myk.
- Kjør iskremblandingen ferdig. Server iskrem med brødsmuler på toppen.
Oppskriften gir ca 6 dl iskrem.
Oppskriften er laget i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn.