Pasta Bolognese

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Bolognese-sausen er en klassiker med røtter helt tilbake til middelalderens Italia. Italienerne spiser den aller helst med tagliatelle – men om du føler for det så er det ingenting i veien for at du tyr til en annen type pasta. Lag gjerne pastaen selv også, da blir den enda et hakk bedre! 

Ingredienser

porsjoner
  • 600 g kjøttdeig eller finhakket flatbiff
  • 4 ss nøytral olje til steking
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 1 stk. gulrot
  • 1 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 2 bokser hermetiske tomater helst plommetomater
  • 0,5 dl rødvin
  • ca. 6 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 1 stk. laurbærblad
  • ca. 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Pasta:

  • 500 g fersk tagliatelle

Slik gjør du

Visste du at: Drøvtyggere på utmarksbeite tar i bruk arealer som ellers ikke ville kunne blitt nyttet til matproduksjon. Og i Norge så har vi store områder kun egnet til grasproduksjon.

1. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Vask og finhakk gulrot og stilkselleri. 

2. Stek kjøttdeigen i flere omganger i en varm panne med olje. Ha kjøttdeigen over i en gryte og ha i de finhakkede grønnsakene. Ha i tomater, rødvin, kjøttbuljong og laurbærblad.

3. La det hele småkoke under lokk i ca. 1 ½ time. Tilsett mer væske om nødvendig. Smak til med salt og pepper.

4. Kok pasta etter anvisning på pakken. Vend litt av sausen inn i pastaen rett før servering, da holder pastaen seg bedre og vil holde seg varmere. 

I Bologna finhakker de kjøttet til den ekte bolognesen. Bytt ut kjøttdeig med flatbiff av storfe. Følg samme fremgangsmåte, men la Bolognesen koke lengre. Etter to timer er kjøttet veldig mørt. Tilsett mer væske om nødvendig.

 

Det er gøy å lage hjemmelaget pasta. Se vår pastaoppskrift med trinn for trinn-bilder.