Ølbraisert reinsdyrstek med potet- og soppterrine
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
I denne oppskriften stekes reinsdyrsteken i en gryte med øl, krydder og sin egen kraft, det man på fagspråket kaller å braisere. Og velger du et mørk, kraftig øl, får du i tillegg en saus du aldri har smakt maken til.
Ingredienser
6 porsjoner
-
1,5 kg surret reinsdyrstek -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 ss smør til steking
-
7 dl mørkt øl , gjerne porter -
ca.
2 dl vann -
2 dl solbærsirup -
1 dl soyasaus -
2 ts tørket timian -
6 stk. knuste einebær -
1 stk. løk , i båter -
2 båter hvitløk
-
1 ss maisenna utrørt i kaldt vann
Potet- og soppterrine:
-
330 g østerssopp , eller annen sopp -
3 stk. finhakket sjalottløk -
1 ss smør til steking -
1 pk ruccula -
12 stk. potet (melne) -
3 stk. egg -
2 dl melk -
1 ts salt -
0,5 ts pepper
Slik gjør du
- Gni steken godt inn med salt og pepper og brun den i smør i en stekepanne eller jerngryte.
Bruker du jerngryte kan hele retten tilberedes ferdig i den. Har du ikke jerngryte, bruker du en annen gryte som er stor nok for steken.
- Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken.
- Ha resten av ingrediensene i gryten (unntatt maisenna) og kok opp. Sett gryten i forvarmet stekeovn på 125 °C, og la steken trekke under lokk i ca. 1 ½ time, til kjernetemperaturen er 60-65 °C for medium stek eller 70 °C for medium pluss.
- Riv opp sopp og stek i smør sammen med finhakket sjalottløk. Smak til med salt og pepper.
- Skyll og riv ruccula i mindre biter. Skrell potet og skjær dem i 3 mm tynne skiver.
Legg potetskivene i en bolle med kaldt vann slik at de ikke blir misfargede.
- Smør en brødform med smeltet smør. Forsikre deg om at formen er tett. Legg potetskiver, sopp og ruccola lagvis i formen, avslutt med potet, og klem godt sammen. Visp sammen egg og melk, krydre med salt og pepper. Hell blandingen over potetene og sett formen i stekeovnen sammen med kjøttet de siste 40 minuttene av steketiden. Ta gryten ut av stekeovn når steken har riktig kjernetemperatur, skru opp temperaturen på stekeovn til 220 °C, og la potet- og soppterrinen steke i ca. 20 minutter til. La terrinen sette seg litt før den blir skåret opp.
- Ta steken ut av gryten og la den hvile ca. 20 minutter før du skjærer i den. Sil kraften over i en ren gryte og kok den inn til ca. halvparten. Jevn eventuelt sausen med litt maisenna rørt ut i kaldt vann, og smak til med salt og pepper.
Server ølbraissert reinsdyrstek i tynne skiver med potet- og soppterrine og saus. Rørte tyttebær smaker også godt til.
Kjernetemperatur reinsdyrstek. Lite stekt: 55 °C, Medium: 60-65 °C, Medium pluss: 70 °C, Gjennomstekt: 75 °C.