Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Riskremkake med Sverre Sætre Graa mat + vin

Kake med riskrem

Ingredienser

Mandelbunn:

  • 100 g finmalte mandler
  • 115 g melis
  • 115 g eggehvite
  • 40 g sukker
  • 25 g grovhakkede hasselnøtter

Riskrem:

  • 40 g grøtris
  • 1 stk. gelatinplater
  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 1,5 dl helmelk
  • 60 g sukker
  • 10 g maisenna
  • 1 stk. eggeplomme
  • 125 g mascarponeost
  • 2 dl kremfløte

Kryddersyltede kirsebær:

  • 1 stk. vaniljestang
  • 250 g sukker
  • 2,5 dl vann
  • 1 stk. stjerneanis
  • 1 stk. hel kanel
  • 1 ss maisenna
  • 350 g frosne kirsebær (steinfrie)

Glasur:

  • 5 stk. gelatinplater
  • 0,75 dl konsentrert bringebærsaft
  • 140 g glukose
  • 150 g sukker
  • 100 g søt kondensert melk
  • 150 g hvit sjokolade
  • 5 dråper rød konditorfarge

Pynt:

  • 1 dl rice krispies
  • 1 kurv friske bær f.eks bringebær, jordbær og bjørnebær
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (6)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Sverre Sætre, en av norges beste konditorer, liker å leke med tradisjonelle oppskrifter. Her har han tryllet den elskede riskremen om til en herlig kakedessert. Dette er en av de fantastiske julematoppskriftene som er laget av norske toppkokker i anledning MatPrats 20 års jubileum. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

Mandelbunn:

  • 100 g finmalte mandler
  • 115 g melis
  • 115 g eggehvite
  • 40 g sukker
  • 25 g grovhakkede hasselnøtter

Riskrem:

  • 40 g grøtris
  • 1 stk. gelatinplater
  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 1,5 dl helmelk
  • 60 g sukker
  • 10 g maisenna
  • 1 stk. eggeplomme
  • 125 g mascarponeost
  • 2 dl kremfløte

Kryddersyltede kirsebær:

  • 1 stk. vaniljestang
  • 250 g sukker
  • 2,5 dl vann
  • 1 stk. stjerneanis
  • 1 stk. hel kanel
  • 1 ss maisenna
  • 350 g frosne kirsebær (steinfrie)

Glasur:

  • 5 stk. gelatinplater
  • 0,75 dl konsentrert bringebærsaft
  • 140 g glukose
  • 150 g sukker
  • 100 g søt kondensert melk
  • 150 g hvit sjokolade
  • 5 dråper rød konditorfarge

Pynt:

  • 1 dl rice krispies
  • 1 kurv friske bær f.eks bringebær, jordbær og bjørnebær

Slik gjør du

Riskremkake med Sverre Sætre Graa mat + vin

Mandelbunn:

  1. Finn fram to kakeringer/kakeformer på 18 cm, alternativt én kakering på 26 cm, og smør dem godt med litt nøytral matolje. Sett dem på stekebrett med bakepapir.
  2. Bland malte mandler og melis i en skål.
  3. Pisk eggehvite til den begynner å danne topper, og tilsett sukkeret i omganger. Pisk til du har en blank og stiv marengs.
  4. Vend mandelblandingen inn i marengsen med en slikkepott med lette bevegelser.
  5. Fordel røren i de smurte kakeringene. Dryss på hakkede nøtter og stek midt i ovnen på 180 °C i ca. 12 minutter.
  6. Avkjøl bunnene helt og ta av ringene.

Riskrem:

  1. Kok risen i vann til den er helt myk. Sil vekk overflødig vann og avkjøl risen helt.
  2. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
  3. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha vaniljestang og -frø, 2/3 av melken og sukker i en kjele og varm opp til kokepunktet. Rør forsiktig slik at sukkeret løser seg helt opp.
  4. Visp sammen resten av melken, maisenna og eggeplomme i en skål. Visp inn 2/3 av den varme melken.
  5. Hell blandingen tilbake i kjelen, og kok opp. La kremen småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden visper. Hell kremen over i en bolle.
  6. Klem forsiktig ut vannet av gelatinen og rør den godt inn i den varme kremen. Ta ut vaniljestangen og avkjøl kremen helt.
  7. Visp kremen glatt og rør inn mascarpone.
  8. Vend ferdigkokt ris inn i kremen.
  9. Stivpisk fløte og vend den inn i kremen.
  10. Sett kakeringene på bakepapir eller plastfolie på et flatt underlag og fordel kremen i ringene. Jevn ut overflaten med en palett eller stekespade. Sett i fryser i minst 3 timer, og helst over natten.

Har du rester av risgrøt kan du bruke dette istedet for kokt ris i kaken. 

Kryddersyltede kirsebær:

  1. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene.
  2. Ha sukker, vann, stjerneanis, kanelstang, vaniljestang og -frø i en kjele og la det koke opp.
  3. Rør maisenna ut i litt kaldt vann og hell det i laken under omrøring. Kok opp på nytt og la laken småkoke i 2 minutter.
  4. Tøm den varme laken over kirsebærene. La det hele stå kjølig i noen timer. Ta ut krydderne før servering.

Glasur:

  1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.
  2. Kok opp bringebærjuice, glukose og sukker. Ta kjelen av platen og tilsett kondensert melk og oppbløtt gelatin.
  3. Hell blandingen over sjokoladen og la stå et minutt.
  4. Bruk en stavmikser og kjør blandingen sammen til glatt, jevn masse (emulsjon). Pass på at du ikke kjører luft inn i glasuren.
  5. Tilsett noen dråper konditorfarge i blandingen og avkjøl på kjøkkenbenken til 25-30 °C. Glasuren skal ikke sette seg, men begynne å tykne litt.

Montering:

  1. Ta ut den fryste kremen og fjern ringene. Sett kremen på en rist og fordel glasuren over.
  2. Sett kakebunnen på et fat og plasser den glaserte kremen på kakebunnen. Bygg videre med en kakebunn og en glasert krem til. Pynt sidene av kremen med rice krispies.
  3. Sett kaken i kjøleskapet til kremen er helt tint. Pynt kaken med friske bær og server med kryddersyltede kirsebær.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8024, server:MP-PRD-WEB15 19.03.2024 09:05:53