Kake med riskrem

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Sverre Sætre, en av norges beste konditorer, liker å leke med tradisjonelle oppskrifter. Her har han tryllet den elskede riskremen om til en herlig kakedessert. Dette er en av de fantastiske julematoppskriftene som er laget av norske toppkokker i anledning MatPrats 20 års jubileum. 

Ingredienser

Mandelbunn:

  • 100 g finmalte mandler
  • 115 g melis
  • 115 g eggehvite
  • 40 g sukker
  • 25 g grovhakkede hasselnøtter

Riskrem:

  • 40 g grøtris
  • 1 stk gelatinplater
  • 0,5 stk vaniljestang
  • 1,5 dl helmelk
  • 60 g sukker
  • 1 stk eggeplomme
  • 10 g maisstivelse (maizena)
  • 125 g mascarponeost
  • 2 dl kremfløte

Kryddersyltede kirsebær:

  • 1 stk vaniljestang
  • 250 g sukker
  • 2,5 dl vann
  • 1 stk stjerneanis
  • 1 stk hel kanel
  • 1 ss maisenna
  • 350 g frosne kirsebær (steinfrie)

Glasur:

  • 5 stk gelatinplater
  • 0,75 dl konsentrert bringebærsaft
  • 140 g glukose
  • 150 g sukker
  • 100 g søt kondensert melk (Vikingmelk)
  • 150 g hvit sjokolade
  • 5 dråper rød konditorfarge

Pynt:

  • 1 dl rice krispies
  • 1 kurv friske bær f.eks bringebær, jordbær og bjørnebær

Slik gjør du

Riskremkake med Sverre Sætre Graa mat + vin

Mandelbunn:

  1. Finn fram to kakeringer/kakeformer på 18 cm, alternativt én kakering på 26 cm, og smør dem godt med litt nøytral matolje. Sett dem på stekebrett med bakepapir.
  2. Bland malte mandler og melis i en skål.
  3. Pisk eggehvite til den begynner å danne topper, og tilsett sukkeret i omganger. Pisk til du har en blank og stiv marengs.
  4. Vend mandelblandingen inn i marengsen med en slikkepott med lette bevegelser.
  5. Fordel røren i de smurte kakeringene. Dryss på hakkede nøtter og stek midt i ovnen på 180 °C i ca. 12 minutter.
  6. Avkjøl bunnene helt og ta av ringene.

Riskrem:

  1. Kok risen i vann til den er helt myk. Sil vekk overflødig vann og avkjøl risen helt.
  2. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
  3. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha vaniljestang og -frø, 2/3 av melken og sukker i en kjele og varm opp til kokepunktet. Rør forsiktig slik at sukkeret løser seg helt opp.
  4. Visp sammen resten av melken, maisenna og eggeplomme i en skål. Visp inn 2/3 av den varme melken.
  5. Hell blandingen tilbake i kjelen, og kok opp. La kremen småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden visper. Hell kremen over i en bolle.
  6. Klem forsiktig ut vannet av gelatinen og rør den godt inn i den varme kremen. Ta ut vaniljestangen og avkjøl kremen helt.
  7. Visp kremen glatt og rør inn mascarpone.
  8. Vend ferdigkokt ris inn i kremen.
  9. Stivpisk fløte og vend den inn i kremen.
  10. Sett kakeringene på bakepapir eller plastfolie på et flatt underlag og fordel kremen i ringene. Jevn ut overflaten med en palett eller stekespade. Sett i fryser i minst 3 timer, og helst over natten.

Har du rester av risgrøt kan du bruke dette istedet for kokt ris i kaken. 

Kryddersyltede kirsebær:

  1. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene.
  2. Ha sukker, vann, stjerneanis, kanelstang, vaniljestang og -frø i en kjele og la det koke opp.
  3. Rør maisenna ut i litt kaldt vann og hell det i laken under omrøring. Kok opp på nytt og la laken småkoke i 2 minutter.
  4. Tøm den varme laken over kirsebærene. La det hele stå kjølig i noen timer. Ta ut krydderne før servering.

Glasur:

  1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.
  2. Kok opp bringebærjuice, glukose og sukker. Ta kjelen av platen og tilsett kondensert melk og oppbløtt gelatin.
  3. Hell blandingen over sjokoladen og la stå et minutt.
  4. Bruk en stavmikser og kjør blandingen sammen til glatt, jevn masse (emulsjon). Pass på at du ikke kjører luft inn i glasuren.
  5. Tilsett noen dråper konditorfarge i blandingen og avkjøl på kjøkkenbenken til 25-30 °C. Glasuren skal ikke sette seg, men begynne å tykne litt.

Montering:

  1. Ta ut den fryste kremen og fjern ringene. Sett kremen på en rist og fordel glasuren over.
  2. Sett kakebunnen på et fat og plasser den glaserte kremen på kakebunnen. Bygg videre med en kakebunn og en glasert krem til. Pynt sidene av kremen med rice krispies.
  3. Sett kaken i kjøleskapet til kremen er helt tint. Pynt kaken med friske bær og server med kryddersyltede kirsebær.

Her kan du se Sverre Sætre lage kake med riskrem på Matkanalen og her finner du de andre toppkokkene sine oppskrifter. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.