Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kjeler, gryter og panner

Litt om kjeler, gryter og panner

Gode gryter og panner gjør matlagingen enklere, og med litt kunnskap om de ulike materialenes egenskaper kan du være mer trygg på at resultatet blir vellykket.

Kjeler, gryter og panner blir laget i forskjellig materiale og kan ha forskjellig typer innvendig belegg. Derfor kan det være lurt å velge litt forskjellig materiale og størrelse, alt etter hva slags behov du har. Hva slags komfyrtopp, hvor mange du lager mat til og hvilke typer retter du lager oftest bør være med å avgjøre valget.

Det er viktig at koke- og stekeutstyret har tykk og plan bunn og tette lokk. Kjelene bør være lett avrundet der veggen går over i bunnen. De bør ha kraftige håndtak som ikke blir varme, som er godt festet til kjelen og gode å holde i.

Tenk praktisk ved innkjøp

Hvor mange kjeler, og i hvilke størrelser du trenger avhenger selvsagt av familiestørrelsen, om du har singelhusholdning, to-personshusholdning og hvor du ofte har gjester. Lager du fårikål hver høst, kan det være nyttig å investere i en stor kjele. Har du gjester ganske ofte, trenger du gjerne både flere og større kjeler i tillegg til de du bruker til daglig.

Kjeler i rustfritt stål er de sterkeste og mest holdbare, men maten kan lett sette seg fast i bunnen hvis de ikke har slippbelgg. 

En hovedregel gjelder alltid: Det er bedre med få kjeler og gryter i god kvalitet, enn mange som stjeler skapplass og er ubrukelige til ditt behov.

Ulike materialer

Rustfritt stål er lett å holde blankt og rent, men maten kan lett brenne seg, og det egner seg best til mat som skal koke i vann.

Aluminium er praktisk til all matlaging, har god varmeledningsevne, men bør ikke brukes til mat som inneholder mye syre.

Teflon har dårlig varmeledningsevne. Titanpanner er mye bedre egnet til steking og bruning.

Støpejern er tungt å håndtere, men er absolutt det beste materiale for å gi jevnt brun og fin stekeskorpe på kjøtt.

Kjøtt som skal stekes i panne trenger forholdsvis sterk varme, derfor er det viktig å bruke en stekepanne som tåler høy temperatur. En tung jernpanne er best egnet. Den tåler høy temperatur, holder godt på varmen og gir derfor en jevn stekeskorpe. Lette stekepanner med belegg er derfor lite egnet til å steke kjøtt i.

Jerngryte er praktisk til gryteretter og mindre steker. Det er en fordel å velge størrelse på kjelen som passer til mengde kjøtt eller saus. Med et lite kjøttstykke og en stor kjele må det brukes mye vann - dette gir mye og tynn kraft med lite smak. Kjelene bør være lett avrundet inni der veggen går over i bunnen, og ha kraftige håndtak som er skikkelig naglet til kjelen.

Grillpanne er en jernpanne med riller som gir grilleffekt. Til disse pannene er det viktig å ha god varme i starten.

Wokpanne

Det finnes mange forskjellige wokpanner på markedet. Den originale er lett, og laget i tynt metall og er beregnet for bruk over åpen flamme. En wokpanne må tåle å bli meget varm og samtidig holde på varmen. Over åpen flamme, gass eller bål, er tynne og lette panner de beste.

Her er effekten på varmekilden høy, det er enkelt å holde høy temperatur i hele pannen samtidig som den er lett å håndtere. På komfyr gir støpejernswok ofte det beste resultatet; varmen fordeler seg over hele pannen, og varmen holder seg bedre etter at ingrediensene er tilsatt.

Renhold og vedlikehold

Gryter og panner av stål kan settes i oppvaskmaskin, men de som har slippbelegg bør vaskes for hånd, da bevares belegget lengre. Misfarging og flekker kan fjernes med stålrens. Bruk aldri skuremiddel eller stålull, det vil lage riper i overflaten.

Gryter og panner som er laget i støpejern bør vaskes for hånd uten oppvaskmiddel i vannet. De må tørkes godt, og gnis jevnlig inn med olje, da blir de bedre og bedre for hver gang de brukes. 

Enkelte gryter som for eksempel Le Crueset har spesialvaskemiddel for vanskelige flekker.

Sett ikke tom kjele eller panne som er teflonbelagt rett på sterk varme; det vil ødelegge belegget.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB13 25.05.2024 03:07:04