Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Stekepanne

Guide for panner og gryter

Lær om ulike typer panner og gryter.

Stålpanne

Hygienisk, god panne med glatte blanke flater som holder godt på varmen.  Den bør vaskes med vanlig oppvaskbørste og vaskemiddel. Den er godt egnet til steking av alt fra pannekaker til fisk, men fungerer ikke så godt til bruning og steking av kjøtt.  Det er en fordel å ha to stekepanner i en husholdning.

Jernpanne

Dette er en god, gammel favoritt for mange. Det er den perfekte panna til bruning og steking av kjøtt fordi den tåler godt sterk varme, reagerer langsomt på temperatursvingninger og den holder godt på varmen. Den gir jevn og fin stekeskorpe. Ulempen er at den er tung å håndtere.

Panne med høye kanter og lokk

Stor, god og ypperlig til panneretter med mange ingredienser. Også godt egnet til retter som skal dampes og serveres rett fra pannen slik som grønnsaker som ligger i bunnen sammen med hele fiskestykker. Fin sautépanne.

Wokpanne

Det finnes mange ulike wokpanner på markedet i vidt forskjellig materiale. Den originale er lett, laget i tynt metall og er beregnet på gasskomfyr. En wokpanne må tåle å bli svært varm og samtidig holde på temperaturen.  På vanlig komfyr gir støpejernswok ofte det beste resultatet, men den er tung å håndtere. Velger du støpejern bør den ha skaft og ikke to håndtak. Strengt tatt trenger du ikke en egen wokpanne, men en god stekepanne med høye kanter som gjør nesten samme nytten.

Grillpanne

Dette er en jernpanne med riller som gir grilleffekt.  Til denne pannen er det viktig å ha god varme i starten. Kan brukes til alle typer grillmat, og kan være kjekk å ha når grillværet svikter.  Men spør gjerne deg selv: har jeg bruk for denne?

Omelettpanne

En liten stekepanne med spesielt lave kanter som er svært hendig til et raskt og fullverdig måltid.  Sjekk gjerne om kantene på omelettpannen er utformet slik at omeletten enkelt kan vendes - ikke alle er like godt utformet. Omeletten kan fortjene sin egen panne.

Emaljert støpejernsgryte

Le Creuset-grytene er brent ved 840°C grader, noe som gjør den glatte emaljen både holdbar og hygienisk. Denne, og andre gryteserier, er designet for at gryta skal kan tas ut fra stekeovnen og settes rett på bordet, og maten serveres rykende varm direkte fra den.

Sausekjele med hellekant

Mindre kjele med helletut kan være svært praktisk til saus og annen flytende mat. Tuten gjør at du kan helle saus uten å søle, og du slipper å søle ut en ekstra øse.

Smørsmelter

Selvforklarende hva som er funksjonen til denne lille kjelen. Den kan med fordel ha helletut, og må gjerne settes rett på bordet når du serverer eggesmør til fisken.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 25.05.2024 03:16:28