Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Seipanne med grønnsaker

Hvilken fisk skal jeg velge?

Vet du hvilke fiskeslag du bør velge med tanke på bærekraft? I denne oversikten ser du hvilke skalldyr eller fiskesorter det er greit å spise mye av, hvilke som er ok å spise en gang i blant, og hvilke arter som er rødlistet og derfor ikke bør spises med tanke på bærekraftig havbruk.

Dette er de beste valgene

  • Blåskjell
  • Hyse / kolje
  • Kamskjell
  • Kongekrabbe/Kamtsjatkakrabbe
  • Laks som er ASC-sertifisert
  • Makrell
  • Regnbueørret som er ASC-sertifisert
  • Reker
  • Sei
  • Sild
  • Stillehavsøsters
  • Torsk /skrei fisket i Norskehavet og Barentshavet
  • Tropiske reker/scampi som er ASC- eller MSC-sertifisert

OK valg

  • Ansjos
  • Blåkveite
  • Brosme
  • Flatøsters
  • Kveite som er fisket nord for Stadt
  • Kveite (oppdrett)
  • Laks (oppdrett)
  • Lange
  • Pollock (Alaska)
  • Regnbueørret (oppdrett)
  • Rødspette
  • Sjøkreps
  • Taskekrabbe
  • Tunfisk (på boks)

Rødlistede skalldyr og fiskesorter

  • Kveite fisket sør for Stadt
  • Torsk (kysttorsk nord for 62 °N og Polartorsk)
  • Tunfisk (blåfinnet og gulfinnet. Alle produkter som ikke er MSC-merket)
  • Norsk hummer
  • Blåsteinbit (det finnes tre arter steinbit i norske farvann: gråsteinbit, flekksteinbit og blåsteinbit. Barentshavet er det viktigste området for flekksteinbit og blåsteinbit, mens gråsteinbit har en mye videre utbredelse langs hele norskekysten og i Nordsjøen).
  • Haier (pigghå, brugde og håbrann)
  • Skater
  • Breiflabb
  • Ål
  • Blålange
  • Polartorsk (det har de siste årene ikke blitt drevet fisk av polartorsk verken i Norge eller Russland)
  • Vanlig uer (de andre uerartene i norske farvann (snabeluer og lusuer) er ikke truet. Det skilles ikke mellom artene i forbindelse med fiske)
  • Tropiske reker/scampi (bør unngås på grunn av svært miljøskadelig fangst som truer koraller, havbunn, mangroveskoger og kystmiljø)

Hva betyr sertifiseringene?

I: ASC-sertifisering: en global standard for miljøsertifisert havbruk https://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/havbruk/miljostandard/asc/

MSC-sertifisering: Fiskeristandarden måler bærekraften til fiskerier som driver med villfangst. Standarden er åpen for alle fiskerier https://www.msc.org/om-oss-no/standarder-og-metodikk

Kilder:

Havforskningsinstituttet http://www.miljostatus.no/tema/hav-og-kyst/norskehavet/miljotilstanden-i-norskehavet/sarbare-og-truede-arter-og-naturtyper/truede-arter-og-naturtyper-i-norskehavet/sarbare-og-truede-arter-og-naturtyper-i-norskehavet/PrintPage

WWF https://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/sjomatguiden/

Sist oppdatert: tirsdag 5. juni 2018

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB11 29.05.2024 20:24:25