Derfor skal du ikke helle fett i vasken!

Julen er høysesong for store, deilige måltider og rause porsjoner- men også en tid hvor rikelig med matfett og rester forsvinner ned i vasken. Det kan føre til tette rør og i verstefall invasjon av rotter. Her får du fem tips til hvordan du kan bli kvitt fettet.

1. Lag saus

Matfettet er en perfekt base for saus. Fett må du uansett ha nå du skal lage dette, enten om det er smør eller annet. Bruker du stekefettet tar du opp smaken fra kjøttet i sausen. Brun saus til julemiddagen blir en innertier med ribbefett i. Dette gir sausen en utrolig god smak som man ikke får kjøpt ferdig i butikken. Kjøper du ferdigposer vil også litt matfett fra ribben eller pinnekjøttet heve smaken ytterligere.

Denne ribbesausen har masse herlig smak, og er perfekt til ribba.

2. Lag buljongterninger

Har du veldig mye matfett til overs og ikke ønsker å bruke alt i den samme sausen til jul, kan du fylle opp isbitformer og fryse ned fettet– og vips så har du en god base dersom du skal lage brun saus senere. Hver gang du skal lage en saus eller suppe er det genialt å supplere med en hjemmelaget «buljongterning».


3.
Gjenbruk i andre retter

Matfettet som blir til overs etter pinnekjøtt og ribbe kan brukes til lutefisk, i ulike stapper, vendes inn i surkålen eller i den tradisjonsrike møljen. Med andre ord finnes det mange bruksområder for matfettet som blir igjen etter steking.

Kålrotstappe

4. Lag fuglemat

Meiseboller er fuglenes favorittmat, og det er enkelt å lage selv. Bruk gjerne fettet fra matlagingen og bland inn solsikkefrø, frokostblanding og epler. Fuglene har mat hele vinteren og i tillegg er det miljøvennlig. Obs: Veldig viktig å aldri bruke varer som er harske, mugne, krydret eller har salt i seg. Er du usikker sjekk ut Norsk Ornitologisk Forening.

5. Kast
riktig

Hvis du ikke ønsker å bruke fettet som er til overs etter steking, er det veldig viktig å ikke helle fettet i vasken. Det tiltrekker seg dyr og da spesielt rotter som er veldig glad i fett, i tillegg kan det tette rørene dine. La heller fettet størkne, skrap det ut av formen og kast det i matavfallet. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.