Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Medisterkaker trinn 1

Kjøttfarser og kjøttdeiger

Vet du forskjellen på kjøttfarse og kjøttdeig? Se oversikten over de ulike kjøttfarser og kjøttdeiger.

Deiger er kvernet kjøtt og farser er spedd kjøttdeig, dvs tilsatt krydder og væske. Nedenfor finner du ulike navn på produktene og hvilke kjøttslag de består av.

Karbonadedeig 

Karbonadedeig skal være fremstilt av storfekjøtt, renskåret for synlig fett og sener. Normalt 6 % fett. Karbonadedeig er egnet til de fleste sorter kjøttdeigretter hvor man ønsker mindre fett. Men til kjøttkaker er karbonadedeig i magreste laget.

Kjøttdeig

Kjøttdeig er den vanligste formen for kvernet kjøtt. Kjøttdeig skal kun fremstilles av storfekjøtt og fett av storfe. Normalt 14 % fett. Kjøttdeig er selvskrevet til kjøttkaker og hamburgere. Når kjøttdeigen hakkes tilsettes isvann for å kjøle den ned. For at deigen skal bli lettere å spe til kjøttkaker og liknende, tilsettes inntil 1 % salt. Kjøttdeig selges både med og uten vann og salt.

Kjøttdeig av lam

Dette er  lammekjøtt som er kvernet. Det er uunnværlig i moussaka og greske lammeboller. Lammedeig kan brukes som vanlig kjøttdeig til all verdens spennende retter hvor du ønsker litt ekstra spiss på smaken. Lammedeig er mye brukt i land som spiser lite svin og storfekjøtt, som f. eks Hellas og Tyrkia.

Medisterdeig

Medisterdeig er fremstilt av svinekjøtt, eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett av storfe eller svin. Medisterdeig pleier å inneholde ca 25 % fett. Den er selvskreven til medisterkaker, men også egnet til kjøttpudding, benløse fugler og kjøttboller.

Kvernet kalvekjøtt

Kvernet kalvekjøtt er en flott råvare som egner seg til litt finere kjøttdeigretter. Normalt 8 % fett. Brukes typisk til karbonader, kjøttboller og frikadeller.

Kjøttdeig av svin

Kjøttdeig av svin er et fint alternativ til vanlig kjøttdeig. Den inneholder 6-9 % fett. Kjøttdeig av svin passer ypperlig til kjøttsaus, kjøttboller, wok eller i pitabrød.

Kjøttdeig av kylling

Dette er også et godt alternativ til vanlig kjøttdeig. Kyllingkjøttdeig inneholder ca. 7-9 % fett og kan brukes på akkurat samme måte som vanlig kjøttdeig.

Kjøttfarse 

Kjøttfarse fremstilles av storfekjøtt, eventuelt tilsatt svinekjøtt, og fett av storfe eller svin. Farse er kjøttdeig tilsatt salt, krydder, stivelse og spedd med kald væske som vann eller melk. Den kan inneholde inntil 15 % fett.

Medisterfarse 

Medisterfarse er spedd medisterdeig, laget av svinekjøtt eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett fra storfe eller svin. Farsens og medisterkakenes fettinnhold ligger normalt på ca 20%. Medisterfarse brukes til medisterkaker.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4584, server:MP-PRD-WEB13 29.03.2023 23:48:09