Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Medisterkaker

Julepølser og medister

Julepølser er en viktig del av juletradisjonene i Norge. Vi skal ikke så langt tilbake i tid før det var vanlig å lage pølser selv. Pølsene var ofte forskjellige fra landsdel til landsdel, og gjerne fra gård til gård også. Medister kommer fra tyske metworst, som betyr svinepølse. Men her er det en del begrepsforvirringer ute og går... 

Slaktetiden var før jul, og det var om å gjøre å ta vare på alt kjøttet. Når ribbe, steker og fileter var skåret ferdig ble avskjær og de mindre attraktive delene brukt til blant annet pølser. Ingrediensene i pølsa var avhengig av hvilke råvarer som var tilgjengelige. Det vanlige var enten svin eller får, men også storfe og vilt ble brukt til pølser. Ofte bruktes en blanding av to eller flere kjøttslag. Også innmaten ble brukt, og spesielt oppover Østerdalen var det mye innmatpølse. Mange av de tradisjonelle og lokale pølsene er å få kjøpt i butikk. Hvert år dukker det opp nye spennende sorter. Julepølser finnes i alle varianter, grove, fine, tykke, små, røkte eller urøkte. Ikke vær redd for å prøve spesialpølser som surpølse, innmatpølse, skranglepølse, vossakorv, svinemør eller fåremør. 

Julepølse

Pølsefest med både julepølse,  vossakorv og sossisser.

Julepølse, eller medisterpølse, består for det meste av svinekjøtt, men kan inneholde litt storfekjøtt også. Julepølsa inneholder gjerne litt mer fett enn vanlige pølser, og enkelte pølsemakere tilsetter fortsatt litt fløte og kavring i pølsa for å få den ekstra god. Julepølse fås både røkt, urøkt, og i fine og grove varianter. Det siste på markedet er skinnfrie julepølser.

Sosisser og juleknakk

Dette er mindre utgaver av julepølse, men består stort sett av de samme ingrediensene.  Sossissen er den klassiske, lille julepølsa. Juleknakk er ett par nummer større, og knyttet opp på samme måte som sossisser.

Vossakorv

Tradisjonell pinnekjøttmiddag med vossakorv, rotmos og kokte poteter.

Klassisk julepølse fra Vestlandet formet som en ring, inneholder kjøtt av får, storfe og svin, som gir god og særegen smak. Den er grov i konsistensen og saftig. Passer bra ved siden av pinnekjøtt og smalahove.

Svinemør og fåremør

Dette er tradisjonsrike, grove mørpølser som er laget av malt svinekjøtt eller fårekjøtt tilsatt spekk, salt, krydder og løk. Finnes både røkt og urøkt. Svinemør og fåremør er mest vanlig på Nordmøre, hvor dem oftest brukes som tilbehør til julemat som pinnekjøtt eller ribbe.

Medister

Medisterdeig er kvernet svinekjøtt som inneholder inntil 25 % fett. Medisterfarse er en ferdig spedd medisterdeig, tilsatt melk, krydder og stivelse, og er klar til å tilberedes. Medisterfarse kan brukes til medisterkaker, kjøttboller, suppeboller og til «hjemmelagde» medisterpølser. I jula blir medisterdeig gjerne omdøpt til julefarse. Medisterkaker lages av medisterdeig eller kvernet svinekjøtt som har godt med fett. 

En enkel snarvei til medisterkaker er å blande like deler med medisterdeig og medisterfarse. På denne måten blir det grove og nesten hjemmelagede medisterkaker med minimal innsats.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 18.07.2024 16:21:41