Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Gård i Østerdalen

Bli med bak kulissene i norsk matproduksjon!

Færre og færre har en bonde i nær omgangskrets, og norsk matproduksjonen har rett og slett blitt fremmed for mange. Det ønsker vi å gjøre noe med! Vi inviterer deg inn til Praten bak maten på Instagram, for å vise hva som foregår og hvilke muligheter som ligger i det norske matsystemet.

Et innblikk i matprodusentenes verden

For å gi et innblikk i kunnskapsuniverset knyttet til norsk matproduksjon har vi startet Instagram-kontoen @Praten.bak.maten. Der poster vi innhold som viser hvordan maten vi spiser produseres, i tillegg til aktuelle temaer som matsikkerhet, klima og bærekraft. Målet er å bygge en litt bredere bro mellom de som produserer maten og de som spiser den. Vi har nemlig stor tro på at kunnskapsbroer er de sikreste og mest effektive veiene mot en mer nyansert mat-debatt. De er helt avgjørende for en bedre forståelse for avvenningene som må tas for å nå målet om et mer bærekraftig matsystem.

 

Instagram/Praten.bak.maten

Norsk matproduksjon er viktig av mange grunner

Å produsere mat på våre egne ressurser bidrar til matsikkerhet, lokal verdiskapning og forvaltning av arealene som vi har til rådighet. Dette er av stor verdi for bærekraften i det norske matsystemet.

Sammenlignet med store deler av Europa, er Norge et «annerledes-land». Det ligger plassert langt mot nord, deler av landet vårt ligger faktisk innenfor polarsirkelens grenser, og vi har relativt kort vekstsesong med en vinter som legger store begrensninger på fotosyntesen flere av årets måneder. I tillegg er det både ruglete og bratt mange steder, noe som gjør åkerdyrking utfordrende med tanke på jorderosjon og håndtering av utstyr.

Allikevel produserer norske bønder rundt 40 prosent av kaloriene vi spiser (justert for import av fôr til husdyra). Det krever mye kunnskap og kjennskap til jord, klima, plantevekster og husdyr. Og ikke minst krever det at folk spiser den maten som blir produsert. For bonden er det derfor viktig at folk har kjennskap til råvarene som vi har gode muligheter til å produsere her i landet, slik at de får en sentral plass i kostholdet, både til hverdags og til fest. At befolkningen har tillitt til norske bønder og matproduksjon er også viktig. Det krever kunnskap.

På @Praten.bak.maten kan du lære mer om mat og landbruk på en enkel og engasjerende måte. Du får møte husdyr, bønder og andre matengasjerte folk. Informasjon og kunnskap rett fra kilden!

 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 4. august. GOD SOMMER!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.14902, server:MP-PRD-WEB13 11.07.2025 11:41:43