Hygiene ved matlaging

Her har du noen ekstra råd om håndhygiene ved matlaging, nå som vi er inne i en litt spesiell situasjon. 

Om du sitter i karantene er det en utmerket tid for å lage seg litt ekstra god mat. Det er lite som tyder på at koronaviruset smitter gjennom mat, men ved å ta noen forhåndsregler som å vaske hendene i minst 30 sekunder og være oppmerksom på hvor smitten kan befinne seg, er mye gjort.

Ikke glem håndvask

Trenger du en innføring på hvordan utføre god håndvask? Folkehelseinstituttet har en fint forklarende og visuell plakat på hvordan det skal gjennomføres.

Se plakat fra Folkehelseinstituttet.

Ha god håndhygiene når du lager mat og vask hendene godt med såpe og lunkent vann både før, under og etter matlaging.

Desinfiserende midler som antibac er et godt verktøy om håndvask ikke er tilgjengelig. Bruk nok og gni hendene i minst 30 sekunder for optimal effekt. Om hendene dine er synlig skitne har desinfiserende midler redusert effekt. Vask derfor hendene godt med såpe og vann før du bruker antibac.  

Host eller nys i et papirlommetørkle som kastes med én gang, eller i albuen og vask hendene med én gang for å redusere smitte. Dette gjelder både ute blant folk og hjemme.

Kan noen andre lage maten?

Unngå å lage mat til andre når du er syk eller har svake symptomer på forkjølelse eller influensa. Det øker smittefaren betraktelig for andre som er friske i hjemmet. Kanskje dette er et fint øyeblikk til å få noen til å lage mat til deg? Må du lage mat til tross for anbefalingene kan hansker og munnbind være til god hjelp.

Ferdig middag i fryseren

Vi har samlet noen tips til enkle retter som det går raskt å lage. Hvis du har ferdige middagsretter i fryseren, så er det tid for å ta dem opp nå hvis du er syk eller føler deg redusert. Hvis du vil forberede deg med tanke på at du kan bli syk, så kan det være lurt å lage opp litt ferdig mat som kan fryses ned. Det kan for eksempel være en stor porsjon kjøttsuppe, betasuppe eller lapskaus som fryses ned til enkeltmiddager eller en form ferdiglaget lasagne eller fiskegrateng.

Andre gode hygieneråd

Sørg for tilstrekkelig oppvarming av mat som skal serveres varm. Viruset tåler ikke høy temperatur.

Ikke spis av samme tallerken eller bestikk eller drikk av samme flaske som andre. Oppbevar maten i praktiske beholdere i kjøleskapet og pass på at du har god håndhygiene før man setter inn og tar ut mat.

Vask eller skrell frukt og grønt som du skal spise rå. Epler, pærer, appelsiner, druer, tomater og liknende kan vaskes i lunkent vann med litt oppvaskmiddel og skylles godt.

Referanser

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.