Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fårikål - norges nasjonalrett

Drikke til fårikål

Tradisjonelt drikker vi øl og akevitt til fårikål. Men visste du at hvitvin og champagne også passer fint til?

Markant øl

Kombinasjonen øl og fårikål er uslåelig, både smaksmessig og tradisjonelt. Test gjerne ut kraftige og smaksrike øl til årets fårikållag. Alt fra ale til bayer passer godt. Velg et markant øl med litt kraftig smak og kanskje noe sødme. Friskhet og syre passer også fint. Kanskje du finner en ny favoritt blant de mange mikrobryggeriene?

Alt fra ale til bayer passer godt til fårikål. Foto: Shutterstock

Velg selvsagt en pils eller et fatøl dersom du har en favoritt og ønsker å holde deg til det kjente og kjære. De aller lyseste og milde ølene bør du styre unna til en så kraftig rett som fårikål.

Vin uten tanniner

Jovisst kan du drikke vin til fårikål! Fårikålens store vinutfordring ligger i kålen, og derfor skal man unngå viner med tanniner. Den litt mindre utfordringen ligger i fettet. En vin til fårikål skal være vin som kan rense opp litt i mellom matbitene. Stikkord for vinvalg til Norges nasjonalrett er syrlig og frisk.  Både rødt, hvitt og sprudlende kan passe godt til en stor tallerken rykende varm fårikål.

For rødt velg viner uten tanniner og med en del syre. Smaksrike, litt rå viner, som Burgunder og Barbera, er gode vinvalg til fårikål. Friske og fruktige i glasset.

Hvitvin passer faktisk enda litt bedre til fårikål. Ingen tanniner, men mye friskhet som vil passe godt til kålens sødme og det kokte kjøttet. Der hvor vi gjerne styrer unna eikepreget i rødvinen, kan hvitvinen gjerne være på den kraftige siden med en porsjon eik. En chardonnay fra Burgund eller fra den nye verden. Riesling fra Alsace, Rheinhessen eller Pfalz med preg av godt modnet frukt. Dette er viner som har friskhet og aroma nok til fårikål.

Musserende vin og champagne vil også kle fårikål. Aroma og syre nok, og samtidig et både spennende og overraskende valg til nasjonalretten.

Akevitt med krutt

Om man vil ha akevitt til, er det viktig at den kler fårikålen. Jo mer pepper- og fåresmak du foretrekker, jo mer "krutt og karve" kan det være i akevitten. Til mildere fårikålgryter, går langtidslagrede, mer snille akevitter bra.

Syrlig eplemost

Av alkoholfrie alternativer har utvalget fått en god økning. Styr unna vann til fårikål. Vannet vil få fettet til å stivne litt i munnen. Som all annen god mat fortjener også fårikålen å få noe bedre som selskap enn brus. Velg et godt alkoholfritt øl eller en god norsk eplemost med aroma og syre.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB15 21.06.2024 19:20:07