Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Raskt brød med rosettkål og egg

Egg: mat for hud og hår

I egget finner du en lang rekke av næringsstoffer som kroppen din behøver for å fungere optimalt. Visste du at flere av disse næringsstoffene også spiller en rolle for at huden og håret skal holde seg sunt og friskt?

Egg er en næringstett matvare. Det er en kilde til hele tolv ulike vitaminer og mineraler, og inneholder dessuten biotin og kolin, som har vitaminlignende effekter i kroppen. Egget kan derfor med rette omtales som naturens egen multivitamin-kapsel. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega-3 fettsyrer.

Et sunt og variert kosthold er viktig for helsa vår, men det er også med på å danne et godt grunnlag for sunt og sterkt hår, hud og negler. I egget finner vi mange av de næringsstoffene som spiller en rolle for dette, slik som sink, selen og biotin. Du kan derfor med fordel inkludere egg i ditt skjønnhetsregime.

Det finnes et utall resepter på hjemmelagede ansiktsmasker og hårkurer med egg. Hvilke effekter disse faktisk har finnes det imidlertid lite til ingen vitenskapelig dokumentasjon om.

Sink

Sink er et mineral (sporstoff) som blant annet bidrar til å opprettholde normal hud, slimhinner, hår og negler. For lave nivåer av sink i kroppen vil kunne gi hudproblemer, men mangel er ikke vanlig i Norge.

Anbefalt daglig inntak er 9,7 milligram for kvinner og 12,7 milligram for menn. To egg (for eksempel en omelett) dekker 15% av daglig anbefalt inntak av sink for kvinner. Sink fra animalske matvarer som egg, rent kjøtt og fisk er lettere for kroppen å ta opp og nyttiggjøre seg av.

Jente med egg

Selen

Selen er også et mineral (sporstoff). Både hår og negler krever selen for å holde seg friskt og sterkt. Dessuten har selen antioksidanteffekt i kroppen. Anbefalingen for seleninntak er 75 mikrogram for kvinner og 85 mikrogram for menn per dag. To egg dekker omkring 30 % av daglig anbefalt inntak av selen.  De største selenkildene i kostholdet vårt er fisk, kjøtt, melkeprodukter og egg. 

Biotin

Biotin er et vannløselig vitamin som regnes til B-vitamingruppen. Biotins funksjoner i kroppen er blant annet å bidra til å holde huden, håret og slimhinnene friske.

De nylig oppdaterte norske næringsstoffanbefalingene inkluderer nå anbefaling om hva som er tilstrekkelig biotininntak per dag: 40 mikrogram for voksne. Ett egg dekker omtrent denne mengden. 

Sunn livsstil

Å spise sunt og variert danner grunnlag for vakker hud, sterke negler og fresht hår, samtidig som det også gir et fundament for god helse.

Spis regnbuen

Kostholdet vårt bør inneholde rikelig med grovt og grønt. Spis gjerne grønnsaker, frukt eller bær til alle måltider og flere porsjoner grove kornprodukter hver dag. Et planterikt kosthold kombinert med næringsrike animalske matvarer, som egg, rent kjøtt, fisk eller melkeprodukter, er bra for kroppen. Varier gjerne mellom ulike proteinkilder gjennom uken.

Foruten kosthold er gode råd for hud og hår å stumpe røyken, velge vann som tørstedrikk og drikke nok gjennom dagen, passe på å få nok søvn, og å gi huden og håret nok fuktighet og riktig pleie. Overdreven soling skader huden og håret, så husk solfaktor og bruk gjerne en hatt eller caps ved lange dager ute i finværet.

Sist oppdatert: mandag 30. juni 2025

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific opinion on the substantiation of health claims related to biotin and energy-yielding metabolism (ID 114, 117), macronutrient metabolism (ID 113, 114, 117), maintenance of skin and mucous membranes (ID 115), maintenance of hair (ID 118, 2876) and function of the nervous system (ID 116) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to selenium and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 277, 283, 286, 1289, 1290, 1291, 1293, 1751) , function of the immune system (ID 278), thyroid function (ID 279, 282, 286, 1289, 1290, 1291, 1293), function of the heart and blood vessels (ID 280), prostate function (ID 284), cognitive function (ID 285) and spermatogenesis (ID 396) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to selenium and maintenance of normal hair (ID 281), maintenance of normal nails (ID 281), protection against heavy metals (ID 383), maintenance of normal joints (ID 409), maintenance of normal thyroid function (ID 410, 1292), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 1292), and maintenance of the normal function of the immune system (ID 1750) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to biotin and maintenance of normal skin and mucous membranes (ID 121), maintenance of normal hair (ID 121), maintenance of normal bone (ID 121), maintenance of normal teeth (ID 121), maintenance of normal nails (ID 121, 2877), reduction of tiredness and fatigue (ID 119), contribution to normal psychological functions (ID 120) and contribution to normal macronutrient metabolism (ID 4661) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc and maintenance of normal skin (ID 293), DNA synthesis and cell division (ID 293), contribution to normal protein synthesis (ID 293, 4293), maintenance of normal serum testosterone concentrations (ID 301), “normal growth” (ID 303), reduction of tiredness and fatigue (ID 304), contribution to carbohydrate metabolism (ID 382), maintenance of normal hair (ID 412), maintenance of normal nails (ID 412) and contribution to normal macronutrient metabolism (ID 2890) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

Helsedirektoratet (2024). Norkost 4. Landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år bosatt i Norge.

Helsedirektoratet (2023). Referanseverdier for energi og næringsstoffer.

Mattilsynet (2024). www.matvaretabellen.no

Upubliserte data (2025). Næringsstoffanalyser egg - biotin.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB14 05.12.2025 07:25:20