Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Farsert kalkunfilet

Farsert kalkunfilet

Ingredienser

8  porsjoner

Farse:

  • ca. 200 g kalkun , bruk "skalken" av fileten
  • 1 ts salt
  • 1 stk. egg
  • 0,5 ss potetmel
  • 2 stk. finhakket sjalottløk
  • 4 båter finhakket hvitløk
  • 8 stk. soltørkede tomater ,i strimler
  • 50 g chorizopølse , i strimler
  • 0,5 stk. eple , i små terninger
  • 2 ss hakket frisk kruspersille
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper
  • 2 ss nøytral olje eller smør til steking

Potet- og sellerimos:

  • 1,5 kg potet
  • 0,5 kg sellerirot
  • 100 g smør
  • ca. 5 dl melk
  • ca. 0,5 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Kremet soppsaus:

  • ca. 35 g tørket sopp (eller 200 g fersk)
  • 5 dl vann
  • 1 stk. kyllingbuljongterning
  • 3 stk. finhakket sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl kyllingkraft eller hønsebuljong
  • 3 dl kremfløte
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ts sitronsaft
  • ca. 2 ss soyasaus

Glaserte grønnsaker:

  • 850 g sjalottløk eller annen småløk
  • 4 stk. gulrot , i staver
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss rødvinseddik
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Server farsert kalkunfilet med glasert gulrot og småløk, kremet soppsaus og potet- og sellerimos til gjestene dine.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

8  porsjoner

Farse:

  • ca. 200 g kalkun , bruk "skalken" av fileten
  • 1 ts salt
  • 1 stk. egg
  • 0,5 ss potetmel
  • 2 stk. finhakket sjalottløk
  • 4 båter finhakket hvitløk
  • 8 stk. soltørkede tomater ,i strimler
  • 50 g chorizopølse , i strimler
  • 0,5 stk. eple , i små terninger
  • 2 ss hakket frisk kruspersille
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper
  • 2 ss nøytral olje eller smør til steking

Potet- og sellerimos:

  • 1,5 kg potet
  • 0,5 kg sellerirot
  • 100 g smør
  • ca. 5 dl melk
  • ca. 0,5 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Kremet soppsaus:

  • ca. 35 g tørket sopp (eller 200 g fersk)
  • 5 dl vann
  • 1 stk. kyllingbuljongterning
  • 3 stk. finhakket sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl kyllingkraft eller hønsebuljong
  • 3 dl kremfløte
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ts sitronsaft
  • ca. 2 ss soyasaus

Glaserte grønnsaker:

  • 850 g sjalottløk eller annen småløk
  • 4 stk. gulrot , i staver
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss rødvinseddik
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

  1. Skjær den spisse enden av kalkunfileten (ca. 150-200 g ). Dette skal bli farse. Skjær et langsgående snitt i brystet fra siden med en skarp kniv, slik at det dannes en stor lomme. Pass på at du ikke skjærer tvers igjennom kjøttet. Legg brystet til side.
Får du ikke tak i kalkunbryst, kan kalkunfilet (750 g) gjøre samme nytten. Eller du kan kjøpe en hel kalkun og skjære ut bryst og lår. Kok da kraft på skroget, så har du base til en god saus.
  1. Skjær kjøttet til farsen i biter. Legg det sammen med salt i hurtigmikseren og kjør maskinen i ca. 20 sekunder. Tilsett resten av ingrediensene og bland dem raskt inn i farsen. Dette kan også gjøres for hånd. Farsen kan godt være litt grov. Stek en liten prøvekake, og juster smaken ut fra den.
  2. Fyll kalkunbrystet med farse og surr fileten med hyssing. Brun kalkunbrystet godt på alle sider. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kalkunbrystet og stek den på 125 °C til steketermometeret viser 65 °C, dette tar 1 1/2- 2 timer. La kalkunbrystet hvile i 15 minutter før du skjærer i det. 
  3. Skrell og kutt potet og selleri i terninger. Kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la det dampe tørt. Mos potet og selleri sammen med smør, og spe med melk til mosen er passe tykk. Smak til med muskatnøtt, salt og kvernet pepper.
Potetmosen kan gjerne varieres på mange ulike måter. Jordskokk, søtpotet eller persillerot kan erstatte sellerirot, og smakstilsetningene kan være for eksempel hvitløk, urter eller hakket oliven.
  1. Bløtlegg sopp i vann, ca. 30 minutter. Klem ut vannet av soppen, og grovhakk den litt om ønskelig. Kok opp bløtleggingsvannet med en buljongterning. Fres sopp og finhakket løk i smør. Tilsett mel og spe med den varme soppkraften. La sausen småkoke noen minutter. Smak til med pepper, soyasaus og litt sitronsaft.
Bruk fersk eller hermetisk sopp i stedet for tørket. 35 g tørket sopp tilsvarer ca. 200 g fersk sopp. Bruker du fersk sopp er det en fordel å forvelle/steke den før videre bruk. Bruker du hermetisk sopp kan kraften fra boksen brukes i sausen.
  1. Forvell løk i lettsaltet vann i 2-3 minutter avhengig av størrelse. Hell av vannet og avkjøl. Smelt smør i en stekepanne og la det bli så varmt at det bruser. Tilsett løk og gulrot i staver, dryss over sukker. Stek grønnsakene til de er gylne, rør litt underveis. Tilsett vineddik mot slutten av stekingen, og smak til med salt og pepper.
Varier grønnsakene ut fra hva du liker best. Ovnsbakte rotgrønnsaker i strimler eller smørdampede aspargesbønner er gode alternativer.

Server kalkunfilet i skiver med glasert gulrot og småløk, kremet soppsaus og potet- og sellerimos.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB11 24.09.2023 18:55:18