Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Emaljert jerngryte

Slik velger du riktig kjele eller panne

De ulike materialene har hver sine fordeler. Her kan du lære mer om hva du bør tenke på når du skal anskaffe en ny gryte eller panne.

Stål

Velger du gryter i stål med betegnelsen 18/10-stål, har du gryter som tåler mye, som er hygienisk, tåler maskinvask og holder seg blanke i årevis. Har kjelen innvendig belegg (slippbelegg) er det likevel lurt å vaske den for hånd, slik at belegget bevares lengst mulig. Stål holder godt på varmen, og mange stålkjeler har en kjerne av aluminium som leder varmen godt og fordeler den effektivt. 

Støpejern

Gryter og panner i jern egner seg særlig godt til bruning og steking av kjøtt, fordi jern tåler høy temperatur og holder svært godt på varmen. Den gir jevn og fin stekeskorpe. Dette er bortimot et uslitelig materiale, men ulempen er at panner og gryter i jern er tunge å håndtere. Støpejern kan også være emaljert, emaljen beskytter overflaten slik at den ikke ruster.

Aluminium

Aluminium er et sterkt materiale som er lett i vekt. Kjelene bør være tykkbunnet for at de skal holde seg plane og gi jevn varme. Aluminiumskjeler er ikke særlig mye brukt i dag, men aluminium brukes ofte som “kjerne” i stålkjeler fordi materialet leder varmen godt.

Kobber

Kjeler og panner i dette materialet blir ikke særlig mye brukt i dag, men har tradisjoner som både dekorative, og praktiske kokekar.  Kobber har en unik evne til å lede varme, og den ledes raskt opp langs sideflatene.  Innholdet blir dermed varmet opp fra en større overflate enn bare bunnen, og derfor blir dette en svært effektiv kjele. Det blir også produsert nye, og forholdsvis dyre serier av slike kjeler i dag.

Innvendig belegg

Hensikten med innvendig belegg er at maten ikke skal brenne seg fast, og at du kan steke med mindre fett. Belegget er ofte forsterket med titan, som skal sikre lengre levetid. Det er forskjellige typer belegg, men alle har samme hensikt: Noen belegg krever at du bruker plast- eller treredskaper, mens på andre kan du bruke flere typer redskaper.  Det er viktig å alltid lese bruksanvisningen som er vedlagt. 

De fleste kjeler, gryter og panner i handelen i dag er tilpasset induksjonsovner. For at induksjonsteknikken skal fungere må det være et materiale i bunnen som er magnetisk. Det tester du ved hjelp av en magnet.  Henger magneten fast i bunnen på kjelen, kan den brukes. De fleste nye kjeler går til induksjon, og er også merket med det i bunnen.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 26.05.2024 13:59:18