Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Filet mignon råvarebilde

Hva blir mørt?

Det meste av kjøttet av lam og svin er mørt, da dette er unge dyr. Andelen mørt kjøtt er mindre på et storfe, da dette er tyngre dyr, med større muskelmasse.

Mørheten på et kjøttstykke avhenger i stor grad av alder på dyret, og hvor på dyret kjøttet/muskelen kommer fra. Generelt kan man si at jo yngre dyret er når det slaktes, jo mørere er kjøttet.
 
Kjøtt fra rygg og lår er det møreste, mens kjøtt fra side, bryst, nakke og bog er mindre mørt. Årsaken til at kjøttet på forparten er mindre mørt, er at ca 2/3 av dyrets vekt hviler på forbena, og at forbena ikke er festet til resten av kroppen med noen ledd, kun med muskler og sener. Dette  kjøttet egnet seg best å bruke som koke- og grytekjøtt, da det trenger litt lengre tid for å bli mørt og godt. 

Lammekjøtt

Lammekjøtt er unge dyr, ca. 6 mnd gamle, og det meste av kjøttet er i utgangspunktet relativt mørt. Lammelår, med unntak av lammeknoke, og lammerygg (ytre og indrefilet) er det møreste kjøttet. Lammeside, bryst, bog, knoke og nakke er ikke fullt så mørt, og er anbefalt til gryte og ovnsretter. Lammekjøtt blir normalt ikke mørnet mer enn den tiden det tar fra slakting til salg. Her er det noen unntak, som har en kontrollert mørningsprosess. Dette skal være spesifisert på produktene. 

Svinekjøtt

Svin er også unge dyr, og derfor er det meste av kjøttet mørt. Nesten alt kjøttet er derfor egnet til raske og enkle retter. Til og med skiver av side, bog og nakke er møre nok til steking og grilling. Det eneste kjøttet som trenger lengre tilberedningstid for å få en akseptabel mørhet er knoke fra bog og skinke. Svinekjøtt blir ikke mørnet noe utover den tiden det tar fra slakting til produktet er solgt.

Storfekjøtt

Storfekjøtt er større og eldre dyr enn lam og svin, og de har derfor mer og kraftigere muskelmasse. På et storfe er kun ca. 12 % av kjøttet mørt nok til biff og raske panne/gryte-retter. Det møre kjøttet er (gradert etter mørhet), indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte og flatbiff. Storfekjøttet blir delt opp like etter slakting. Råstoff til kvernet kjøtt, pølsevarer og andre bearbeidede kjøttprodukter blir sortert og pakket ferskt til industrielt framstilte produkter. De fem møreste stykningsdelene samt bankekjøtt og rundstek blir pakket hele i vakuumposer, og går deretter inn i en kontrollert mørningsprosess. Pakkene blir merket med datoer for når de ble pakkert, når de er ferdig mørnet og holdbarhetsdato.

Kylling og kalkun

Kylling og kalkun er naturlig mørt og trenger ikke mørnes.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB13 15.04.2024 15:09:55