Tall og fakta om kalkun

Hvor mye spiser vi? Hvem spiser mest?

Hvitt kjøtt har mange fordeler

  • Er verdens mest spiste kjøttslag
  • Passer sammen med alle andre råvarer og tilbehør
  • Passer til all verdens krydder og urter
  • Gir ingen allergier
  • Er det aller magreste kjøttet fra husdyr
  • Gir den høyeste andel umettede fettsyrer – blant husdyr

Kalkunen kom til Norge på 1700 tallet. Men det var først utpå 60-tallet at kalkunen ble populær på det norske middagsbordet.

Kalkunforbruk

Det er to ulike måter å beregne forbruk av kjøtt i Norge, engrosforbruk og reelt forbruk. Engrosforbruk er ikke korrigert for svinn på noen måte, her beregnes forbruk ut fra antall tonn kjøtt som slaktes i Norge og justert for import og eksport. Det reelle forbruket er korrigert for svinn i alle ledd; bein og skjæreavfall, samt tilberedning og kasting av mat. Dette gir således et mer korrekt bilde av kjøttforbruket da det beregnes ut fra faktisk spist vare. For videre spørsmål om beregning av ulike typer svinn kan man kontakte Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (www.nilf.no).

Forbruket av norsk hvitt kjøtt (kylling og kalkun) øker og øker, og vi spiser nå i gjennomsnitt 19,5 kg i året (engrosforbruk). Det samme tallet korrigert for svinn blir ca. 10 kilo (reelt forbruk).

Kalkunproduksjon

I Norge er det litt over 50 bønder som produserer kalkun, og det produseres litt over 1 million kalkuner i året.

En kalkun lever gjennomsnittlig 84 dager, og har da en vekt på ca 6 kg ferdig slaktet.  

 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.