Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Griser

Hva spiser grisen?

Grisen er en alteter. Det vil si at den kan livnære seg både på animalske- og planteprodukter. Det vanligste grisefôret er kraftfôr, men enkelte dyr får grovfôr i tillegg.

Gris fôret på mest mulig norske råvarer

Kraftfor består hovedsakelig av korn, og per i dag er 75 % av kornet i kraftforet til grisen norskprodusert. Hvor mye norsk korn som inngår i kraftforet varierer med kvaliteten på de norske kornavlingene. Den resterende andelen er importert, og omfatter anslagsvis 10 % soya, 5 % raps, 2-3 % marint protein, 2-3 % fett og 4-6 % melasse, mineraler og vitaminer.

Bransjen jobber med å erstatte importerte proteinkilder som soya, med norskprodusert raps, erter, åkerbønner og restprodukter fra fiskeindustrien. Det pågår også en rekke forsknings- og utviklingsprosjekter for å ta i bruk helt nye, norskbasert råstoff i fôrproduksjonen. Et eksempel er Foods of Norway som ledes av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. I dette prosjektet forsøker man ved hjelp av ny teknologi å utvinne bærekraftig fôrråstoff fra naturlige ressurser i skog og hav, som ikke er egnet til menneskemat.

Fôret påvirker kvaliteten 

Sammensetningen av foret er viktig for at grisen holder seg frisk, og kan i tillegg ha en innvirkning på smaken av kjøttet. Fôret påvirker også sammensetningen av fettet på grisen.

Et fôr med flere mettede fettsyrer gir kjøtt med fast fett, god smak, holdbarhet og gode produksjonsegenskaper, mens et fôr med flere umettede fettsyrer gir kjøtt med mykere fett, men kan også ha negativ påvirkning på kjøttets smak, holdbarhet og produksjonsegenskaper.

Kraftfôr

Kraftfôr er mat til husdyr som er spesielt utviklet for å dekke dyrenes næringsbehov og inneholder alle næringsstoffene de trenger: karbohydrat, protein og fett, samt vitaminer og mineraler – altså et fullverdig måltid. Karbohydratandelen er i hovedsak basert på norsk korn, og utgjør hovedbestanddelen i de fleste kraftfôrtyper. Proteinet kommer delvis fra korn, samt fra ulike oljeplanter som soya eller raps. Grunnet vekstforholdene i Norge importeres soya og en stor andel raps. Vi importerer i tillegg fett, mineraler og vitaminer.

Grovfôr

Grisen spiser også høy og gras - som går under betegnelsen grovfôr. Grisen er ikke en drøvtygger, og kan derfor ikke utnytte gras og høy effektivt som næringskilde. Grovfôr er likevel viktig for fordøyelsen, samt at det brukes som trivsels- og aktivitetsmateriale for å sysselsette grisen.

Miljøfôr

Miljøfôr er gjenbruk av matavfall/rester fra matvareindustrien som av ulike grunner ikke kan selges som menneskemat, det være seg; brød, grønnsaker, poteter, fett, etc. Disse blir videreforedlet til dyrefôr, og blir dermed ikke brukt til gjødsel.  

Enkelte produsenter gir grisene en blanding av grovfôr og kraftfôr i en større pelletsform, som blir brukt som strø i grisehuset. Det bidrar til å aktivisere grisen, ved at den får utløp for naturlige behov ved å grave og lete.

Sist oppdatert: fredag 21. september 2018

Animalia (2016). Hva spiser husdyra?

Felleskjøpet (2016). Norsk gris på norske fôrråvarer

Felleskjøpet (2016). Slik er innholdet i felleskjøpets kraftfôr

Foods of Norway (2017). Foods of norway

Miljøfôr (2018). Om oss

Norsk landbrukssamvirke (2017). Hva er egentlig kraftfôr?

Regjeringen (2018, 10.oktober) Jordvern

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6416, server:MP-PRD-WEB12 28.09.2023 17:33:37