Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fotoutstilling Yongstorget

Et unikt innblikk i hverdagsmiddagen

Gjennom 20 år har MatPrat vært en sentral bidragsyter og inspirasjonskilde til middagen i de norske hjem. Fotoutstillingen «Middag i Norge 2020» er en feiring av MatPrats 20-års jubileum. 

Fotograf Andrea Gjestvang

På oppdrag fra MatPrat har den prisbelønte dokumentarfotografen Andrea Gjestvang fotografert middagsøyeblikk i Norge. Fotoutstillingen viser et tverrsnitt av den norske middagsvirkeligheten, fra Ringvassøy i Troms, til Trengereid i Vestland og Holmlia i Oslo.  
(Bilde: Jac Pehlemann)

Nettstedet matprat.no spiller en viktig rolle i dagliglivet til svært mange nordmenn, og har i gjennomsnitt 125 000 besøk hver dag. Fra å være en digital kokebok, formidler opplysningskontoret i dag innsikt i norsk matproduksjon, og fakta om dyrevelferd, bærekraft, helse og ernæring knyttet til egg og kjøtt.  Gjennom kommunikasjonen vår vil vi inspirere og dele kunnskap om norsk matproduksjon, mat og matlaging.  

Med denne utstillingen ønsker vi å by på et unikt innblikk i hva norske husstander spiser, hvordan middagen inntas og hva det som for mange er dagens viktigste måltid betyr i Norge i år 2020. 

Oslo 20200810 MatPrat - det norske middagsmŒltidet F.v Sarah Frostmo Faraj og moren Fr ydis Frostmo spiser curry med kylling i hagen pŒ Holmlia.

Gjennom kameralinsen forsøker Andrea Gjestvang å fange den unike stemningen i middagssituasjonen, og få frem personligheten både hos menneskene hun besøker og i omgivelsene deres. Hun ønsker å vekke nysgjerrigheten til deg som ser på bildene. Hvem er disse menneskene? Hva spiser de og hvordan har de det hjemme hos seg?

Et fotografi har en unik evne til å skape forståelse og refleksjon. Det inviterer betrakteren inn og får oss til å lete etter noe gjenkjennbart – eller det motsatte. Bildene skildrer virkeligheten slik fotografen ser den; uten å pynte på den, og uten lag av filtre og retusjering.

Oslo 20200824 MatPrat - det norske middagsmŒltidet F.v. Geir Golden S ther og kj resten Barbaro Maikel Mendoza Mu oz spiser kubansk mat pŒ balkongen pŒ Enerhaugen i Oslo. Foto Andrea Gjestvang

Andrea Gjestvang (født 1981) er en norsk dokumentarfotograf som er kjent for et visuelt uttrykk som både er observerende og konfronterende på samme tid. Hun tar et skritt tilbake for å få en forståelse for hva som utspiller seg foran kamera, uten å gripe for mye inn. Samtidig oppstår det en spenning når fotografen ikke bare er en flue på veggen, men har en tydelig visuell visjon og et blikk. Hvert bilde blir en ytring i seg selv, hvor vi som betraktere også blir konfrontert med blikket til den portretterte. Som seere gis vi muligheten til å kikke inn, og til å bli oppdaget.

Gjestvangs prosjekter er publisert i en rekke internasjonale magasiner og aviser, og som fotograf har hun oppnådd stor internasjonal anerkjennelse gjennom utstillinger, publiseringer og priser.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB11 28.05.2024 05:20:42