Ravioli med røkelaks og spinat

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Fylte pastaputer med røkelaks, servert med smørsaus. Rene smaker som viser en perfekt måte å kombinere norske råvarer med italiensk kokekunst.

Ingredienser

porsjoner
  • 250 g hvetemel , gjerne fint pastamel eller durumhvete
  • 0,5 ts salt
  • 2 stk. egg
  • 2 stk. eggeplomme
  • 1 ts salt til koking

Fyll:

  • 100 g røkelaks i biter á 2,5 cm x 2,5 cm
  • 1 pose frisk spinat (à 65 g)
  • 1 ss nøytral olje til steking
  • 0,5 stk. finhakket sjalottløk
  • 0,25 ts kvernet pepper

Smørsaus:

  • 50 g smør
  • Saften av 0,5 stk. sitron

Til pynt:

  • 2 ss finrevet parmesan
  • 1 ss finhakket frisk dill

Slik gjør du

1. Sikt mel i en liten haug på benken og lag en fordypning midt i haugen. Ha i salt, hele egg og eggeplommer.

2. Bland ingrediensene sammen med en gaffel eller med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.

3. Bruk hendene og samle alt til en deig når eggene er absorbert av melet. Deigen skal knas i minst 5 minutter. Den kan kjennes litt hard ut til å begynne med, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir mer smidig og enklere å jobbe med.

4. Dryss på litt mel om pastadeigen kleber seg litt til benken mens du knar. Når deigen er myk, smidig og elastisk, er den ferdig knadd.

5. Pakk pastadeigen godt inn i plastfolie, eller legg den i en tett pose. Deigen skal hvile i 30 minutter før den kjevles ut i pastamaskin eller for hånd.

Pastadeigen kan også lages litt i forveien og stå i kjøleskap noen timer før den skal brukes. Husk bare å legg deigen på benken en halv time før den skal kjevles ut.

6. Skjær røkelaks i biter á 2,5 x 2,5. Finhakk sjalottløk, og fres den i en varm stekepanne med olje. Ha i spinat og stek til den faller sammen. Krydre med pepper.  

7. Pakk ut pastadeigen og legg den på en melet kjøkkenbenk. Form deigen til en firkant med ca. samme bredde som pastamaskinens inntak. Still maskinen på det tykkeste hakket (O) og sveiv deigen gjennom.

8. Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere (1) og kjør deigen igjennom en gang til. Fortsett med ett hakk til (2) og brett deigen fra endene inn til midten slik at du får en jevn rektangulær pastaplate med rette kanter.

9. Kjør igjen pastaen gjennom maskinen på det tykkeste (O) og fortsett slik på alle trinnene helt til du har deigen så tynn du ønsker den. Det vanligste trinnet for ravioli er trinn 6 på maskinen.

10. Del pastaleiven i to med en kniv, slik at du har to like store deler. Legg plastfilm over den ene delen så den ikke tørker ut. Legg biter av røkelaks på pastaleiven. Legg en liten skje med den stekte spinaten på hver av laksebitene. Sørg for å ha like stort mellomrom mellom laksebitene som du har fra sidene og inn til fyllet.

11. Legg den andre pastaleiven over leiven med laksebitene. Bruk en finger og legg et svakt trykk på pastaen over hver laksebit. Trykk forsiktig med fingertuppene rundt hver porsjon fyll slik at pasta møter pasta, og at det ikke dannes luftlommer.

12. Bruk en riflet baketrinse og skjær raviolien i kvadrater.

Rester av pasta fra utstikking kan kokes og blandes med en saus, litt urtepesto eller smør. Perfekt som en liten venterett!

13. Kok opp en stor kjele med vann. Ha i salt og kok ravioli til den er al dente, ca. 4 minutter.

14. Smelt smør en stekepanne og la det få en nøttebrun farge. Trekk pannen til side og ha i sitronsaft og grovkvernet pepper. Ta ravioliene opp med en hullsleiv og legg dem over i stekepanna med smør.

Anrett ravioliene i dype tallerkener og hell litt av smørsausen over. Dryss over revet parmesan og dill før servering.