Omelette norvégienne
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Denne godsaken kalles også "Baked Alaska", en kake med luftig sukkerbrød, deilig iskrem og søt marengs. Du kan lage både sukkerbrød og is selv - eller kjøpe det på butikken, alt etter hva du har tid til. God blir kaka uansett!
Ingredienser
Sukkerbrød:
-
3 stk. egg -
90 g sukker -
90 g hvetemel -
0,25 ts bakepulver
Fyll:
-
ca.
1,5 l vaniljeis -
1 glass multesyltetøy (á 400 g)
Italiensk marengs:
-
100 g sukker -
1 dl vann -
2 stk. eggehvite -
1,5 ss sukker
Til flambering:
-
0,5 dl søt likør , eksempelvis cointreau eller grand marnier, eventuelt en cognac
Slik gjør du
1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek sukkerbrødet ved 160 °C i godt smurt form, 24 cm i diameter, i ca. 45 minutter. Avkjøl sukkerbrødet rist.
2. Del sukkerbrødet i tre lag. Kle en springform (diameter 18-20 cm) med bakepapir i bunn. Skjær ut bunnen av sukkerbrødet slik at det passer i springformen. Del det midterste laget med sukkerbrød i tykke strimler som passer rundt kanten av springformen.
3. Skjær is i skiver/biter og legg dem lagvis over kakebunnen sammen med multesyltetøy. Klem isen lett sammen underveis slik at det ikke blir noen luftrom i kaken. Form toppen rund og jevn.
4. Legg det siste laget med sukkerbrød over den runde toppen og skjær til rundt kanten av formen. Dekk kaken med plastfolie og sett den i fryseren.
5. Kok opp sukker og vann. La det småkoke i 5-10 minutter, til du får en tykk, sirupsaktig konsistens. Pisk eggehviter og sukker i en kjøkkenmaskin eller med håndmikser til det er halvstivt. Hell den kokende sukkerlaken i en tynn stråle langs kanten av bollen mens maskinen går på høy hastighet. Pisk i ca.10 minutter til du har en tykk og blank marengs.
6. Ta kaken ut av formen og sett den på et serveringsfat. Dekk kaken med marengs, bruk gjerne en palett for å forenkle jobben. Klapp paletten lett over marengsen til slutt for å få et pent mønster på kaken.
7. Bruk en gassbrenner for å gi marengsen en gyllen brun farge. Server kaken.
8. Flamber gjerne kaken foran gjestene som en ekstra effekt. Varm opp likør eller cognac på middels varme i en liten kjele. Hell forsiktig likøren/cognacen over kaken og tenn på med en fyrstikk. Vær forsiktig, og se til at du ikke har noe som kan ta fyr i nærheten.