Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hjortestek med fløtegratinerte poteter

Oppdeling av vilt

Det er mange i Norge som har jakt som fritidssyssel og hobby. De kan bruke våre oppdelingsplansjer, selv om de er beregnet for andre dyr. Det kan være noen avvik på de forskjellige bruksområdene på stykkingen og størrelsen på stykkene, men anatomien er nærmest identisk på de forskjellige dyrene.

Elg

Når man skal dele opp elg kan man bruke oppdelingsplansje for storfe. Indre- og ytrefilet er det møreste på dyret, og kan enten helstekes eller skjæres til biffer. På låret er det mye bra kjøtt som med fordel kan utnyttes til roastbiff, steker og biffer. Bogen har også potensiale som stek, og er i tillegg ypperlig som koke- og grytekjøtt. Nakke og skanker med ben er også supert suppekjøtt. Ellers er kjøttet som blir til overs når man reinskjærer biffer, steker, bryst og nakke flott til kvernet elgkjøtt. Dette kjøttet kan også brukes til å lage spekepølse.

Hjort

Når man skal dele opp hjort kan man bruke oppdelingsplansje for storfe, selv om hjort er mindre enn storfe. Filetene er det møreste på dyret, og en delikatesse. Låret brukes til roastbiff, steker og biffer. På store hjorter kan bogen ha potensiale som stek. Ellers kan den brukes til koke- og grytekjøtt eller kvernet kjøtt. Ellers brukes kjøttet som blir til overs når man reinskjærer til kvernet kjøtt.

Oppdelingsplansje for storfe

Rådyr

Ved oppdeling av rådyr er det nærmest å bruke lammeplansjene. Lammet er litt større enn rådyr i størrelse og kan være en god guide for stykking av rådyr. Her saltes og spekes ofte låret, og sadelen eller filetene er utsøkte delikatesser. Forpart og bog kan brukes i gryteretter eller kvernes sammen med kjøtt fra siden.

Oppdelingsplansje for lam

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB12 17.06.2024 14:59:35