Oppbevaring i fryser - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Oppbevaring av kjøtt

Oppbevaring i fryser

Ved oppbevaring av kjøtt og fisk i fryseren bevarer du både smak og næringsverdi.

Dypfryste godbiter

Ferskt kjøtt vil alltid gi de beste smaksopplevelsene, men skal du lagre kjøtt over lengre tid, er dypfrysing en god løsning, forutsatt at kjøttet er riktig behandlet før innfrysning. I fryseren bevares kjøttets smak og næringsverdi relativt godt fordi mikroorganismene går i dvale. I tillegg vil alle mørningsprosesser som forårsakes av enzymer i kjøttet stoppe. Det er derfor viktig at kjøtt som dypfryses er helt ferdig mørnet.
 
Hvor lenge du kan oppbevare kjøtt i fryseren er avhengig av flere ting, som hvor mye salt eller fett det er i kjøttet, hvilken type fett det er mest av, hvor bearbeidet kjøttet er og kvaliteten på kjøttet når du fryser det ned. I tillegg er emballasjen og temperaturen i fryseren avgjørende for hvor lenge du kan oppbevare kjøttet. Tabellen under viser hvor lenge du kan oppbevare kjøtt i fryseren. 

Tabellen forutsetter god kvalitet på kjøttvaren ved nedfrysing, lav innfrysingstemperatur, moderate mengder som fryses ned av gangen og at innpakkingen er som anbefalt. Tabellens tidsangivelser tar utgangspunkt i førsteklasses vare og riktig behandling ved innfrysing. 

Type kjøtt/fisk/sjømat:

Holdbarhet i fryseren:

Svinekjøtt

Magert: 6 måneder
Med fett: 3 måneder

Storfekjøtt

10-12 måneder

Kalvekjøtt

6 måneder

Lammekjøtt

10-12 måneder

Reinsdyrkjøtt

over 12 måneder

Saltet kjøtt med mye fett

2 måneder

Kylling

4 måneder

Kalkun

1-2 år

Kyllingkjøttdeig

2 måneder

Medisterdeig

3 måneder

Kjøttdeig/ karbonadedeig

4 måneder

Pølser

3 måneder

Spekemat

6 måneder

Innmat

3 måneder

Mager fisk

(torsk, sei, lyr, kolje, breiflabb, rødspette, hvitting, hyse og brosme)

ca. 6 måneder

Halvfet fisk (uer, steinbit, røye, kveite og sjøørret)

3-4 måneder

Fet fisk (makrell, laks, sild)

ca. 3 måneder

Skalldyr

3-6 måneder

Innpakking

Kjøtt og fisk som skal fryses må pakkes godt for å unngå uttørring og smaksforandring. Emballasje som er spesielt godt egnet er plastbelagt frysefolie eller fryseplastposer. Press ut så mye luft som mulig når du pakker inn. Luften er med på å gjøre innfrysningstiden lenger, og trekker fuktighet ut av kjøttet eller fisken og legger seg rundt den som rimfrost. For aller best resultat bør kjøtt eller fisk pakkes i gråpapir, som vil forhindre at frysefolien eller posen blir ødelagt under lagring. Merk til slutt pakken med dato, hva det er, vekt og eventuelt hva det kan brukes til.

Matvarer som har gått ut på dato

Mange tror at de kan "redde" kjøtt og fisk som er i ferd med å gå ut på dato - eller allerede har gått ut på dato - ved å legge det i fryseren. Det er viktig å huske at mikroorganismer som ødelegger kjøtt ikke forsvinner ved dypfrysing, men bare går i dvale. Så fort tiningen starter vil mikroorganismene våkne til live igjen i like stort antall som da de ble nedfryst, og aktiviteten vil rett og slett starte opp igjen "der den slapp". Da er det viktig å ha en plan for tilberedning av varen, slik at den ikke blir liggende lenge før tilberedning.

Opptining av frosne matvarer

Tidligere har det blitt anbefalt at fryste matvarer skal tines langsomt i kjøleskap.

Ny forskning viser at den beste måten å tine frossent kjøtt eller fisk på er å legge det i emballasjen eller i en tett plastpose i kaldt vann. Årsaken til dette er at vann leder varme bedre enn luft, og jo raskere matvarene tiner, jo bedre blir den. Om matvaren blir oppbevart lenge ved en temperatur rett under null grader, vil det dannes store iskrystaller som gjør stor skade på cellene i matvarene, og de mister evnen til å holde på væske etter at de er tint. Dette fører til tørt kjøtt, vassen fisk og slappe grønnsaker.

Når maten er tint, er det viktig å tilberede den straks, og ikke la den bli liggende på kjøkkenbenken eller i vann med stadig stigende temperatur. Om du ikke får tilberedt maten med en gang, må den inn i kjøleskapet så raskt som mulig. Kjøtt, fisk og skalldyr som har vært tint skal ikke fryses inn igjen før de er varmebehandlet.  

Frysetemperatur

Riktig innfrysningstemperatur: -25 °C, skru ned temperaturen en dag i forveien. Riktig frysetemperatur: -18 °C

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.141, server:MP-PRD-WEB07 21.07.2018 13:55:30