skip navigation
matprat logo
Oppbevaring av kjøtt

Oppbevaring i fryser

Ved oppbevaring av kjøtt i fryseren bevarer du kjøttets smak og næringsverdi.

Dypfryste godbiter

Ferskt kjøtt vil alltid gi de beste smaksopplevelsene, men skal du lagre kjøtt over lengre tid, er dypfrysing en god løsning, forutsatt at kjøttet er riktig behandlet før innfrysning. I fryseren bevares kjøttets smak og næringsverdi relativt godt fordi mikroorganismene går i dvale. I tillegg vil alle mørningsprosesser som forårsakes av enzymer i kjøttet stoppe. Det er derfor viktig at kjøtt som dypfryses er helt ferdig mørnet.
 
Hvor lenge du kan oppbevare kjøtt i fryseren er avhengig av flere ting, som hvor mye salt eller fett det er i kjøttet, hvilken type fett det er mest av, hvor bearbeidet kjøttet er og kvaliteten på kjøttet når du fryser det ned. I tillegg er emballasjen og temperaturen i fryseren avgjørende for hvor lenge du kan oppbevare kjøttet. Tabellen under viser hvor lenge du kan oppbevare kjøtt i fryseren. 

Tabellen forutsetter god kvalitet på kjøttvaren ved nedfrysing, lav innfrysingstemperatur, moderate mengder som fryses ned av gangen og at innpakkingen er som anbefalt. Tabellens tidsangivelser tar utgangspunkt i førsteklasses vare og riktig behandling ved innfrysing. 

Type kjøtt: Holdbarhet i fryseren:
Svinekjøtt Magert: 6 måneder
Med fett: 3 måneder
Storfekjøtt 10-12 måneder
Kalvekjøtt 6 måneder
Lammekjøtt 10-12 måneder
Reinsdyrkjøtt over 12 måneder
Saltet kjøtt med mye fett 2 måneder
Kylling 4 måneder
Kalkun 1-2 år
Kyllingkjøttdeig 2 måneder
Medisterdeig 3 måneder
Kjøttdeig/ karbonadedeig 4 måneder
Pølser 3 måneder
Spekemat 6 måneder
Innmat 3 måneder

Innpakking

Kjøtt som skal fryses må emballeres godt for å unngå uttørring og smaksforandring. Emballasje som er spesielt godt egnet er plastbelagt frysefolie eller fryseplastposer. Sørg for at luften presses ut ved innpakking. Luft forlenger innfrysningstiden og trekker ut fuktighet av kjøttet som blir rimfrost. Pakk kjøttet til slutt inn i gråpapir. Det vil forhindre at frysefolien eller posen blir ødelagt under lagring. Merk til slutt pakken med dato, vekt, hvilket kjøttstykke/vare det er og eventuelt hva det kan brukes til.

Kjøtt som har gått ut på dato 

Mange tror at de kan "redde" kjøtt som er i ferd med å gå ut på dato - eller allerede har gått ut på dato - ved å legge det i fryseren. Det er viktig å huske at mikroorganismer som ødelegger kjøtt ikke forsvinner ved dypfrysing, men at de bare går i dvale. Så fort tiningen starter vil mikroorganismene våkne til live igjen i like stort antall som da de ble nedfryst, og aktiviteten vil rett og slett starte opp igjen "der den slapp".

 

Frysetemperatur

Riktig innfrysningstemperatur: -25 °C, skru ned temperaturen en dag i forveien. Riktig frysetemperatur: -18 °C

Opptining

For å unngå at unødvendig mye kjøttsaft siver ut ved opptining, må den skje langsomt og helst i kjøleskap eller kjølerom. Du kan gjerne beregne ti timers tining per kilo kjøtt i kjøleskap. Har du hastverk kan du i "nødstilfeller" legge kjøttet i en tett plastpose i kaldt vann, eventuelt bruke tiningsprogram i mikrobølgeovn. Men rask opptining vil alltid redusere kvaliteten på kjøttet! 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.106, server:MP-PRD-WEB09 21.05.2018 13:19:40