Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Ribbe på fjøl - alternativ 3

God kvalitet på frossen ribbe

Industrifrossen ribbe fra frysedisken har gode kvaliteter når det gjelder smak. Den ble nemlig frosset kort tid etter at kjøttet ble stykket opp på slakteriet, mens kvaliteten var på topp.

Når mer enn halve kongeriket skal spise ribbe på julaften, og i dagene rundt, så er det ingen mulighet for å kunne levere så mye fersk ribbe til butikkene. Ribbesesongen må planlegges godt, slik at nok ribbe pakkes og fryses inn i løpet av perioden før jul. 

Ferdig frosset er best

Kjøttindustrien har en ekstra effektiv innfrysing, som er tar bedre vare på kvaliteten på ribba enn om du fryser inn fersk ribbe selv. På en måte kan man sammenligne med fisketrålere som fryser ned fisken ute på havet mens kvaliteten er på topp. Tynnribbe eller familieribbe som nå ligger i frysedisken på butikken ble pakket og frosset umiddelbart på slakteriet. Derfor er det et bedre valg å kjøpe en frossen ribbe fra frysedisken enn å kjøpe en fersk ribbe som ikke du bruker med en gang og i stedet fryser ned selv.

De fleste vil trolig ikke kunne kjenne forskjell på smaken om de får servert fersk ribbe eller en ribbe som var industrifrossen da den ble kjøpt.

Kjøp ribba tidlig for å sikre at den er norsk

For å få nok juleribbe til alle som ønsker, så er det i år åpnet for import av inntil 600 tonn fra Danmark og Tyskland. I 2019 ble det i løpet av november og desember solgt rundt 7.000 tonn ribbe. Det betyr at inntil 9 prosent av årets juleribbe kan være importert. Så er det også slik at koronapandemien har satt en stopper for mange av julebordene i år, og derfor kan trolig en del av dette volumet flyttes over til dagligvare. I så fall blir behovet for å importere mindre enn det er tatt høyde for.

Vil du være sikker på at du kjøper norsk ribbe, så bør du ikke utsette ribbeinnkjøpet til de siste dagene før jul, men kjøpe en fin, frossen ribbe når du finner den i frysedisken. Du kan se på emballasjen om ribba er norsk eller om den er importert. Der skal det stå hvilket land som er opprinnelsesland, hvor dyret er slaktet og hvor kjøttet er pakket.

Les mer: Seks grunner til å spise norsk mat

Tegn på fin ribbe

Det er heller ikke noe vanskeligere å få sprø svor på ribbe som har vært frosset enn ribbe som aldri har vært fryst, men det du skal se etter når du leter etter fin ribbe i frysedisken er ei ribbe med en jevn fordeling av fett og kjøtt. Fettlaget under svoren bør ikke være for tynt. Et visst fettlag gjør det enklere å få sprø og fin svor.

Triks for sprø svor

Selv om ribbe ofte er ferdig rutet, så er det ikke alltid den er rutet godt nok. Her kan du med en skarp, spiss kniv skjære gjennom svoren og litt ned i spekket. Hvis ribba er rutet opp parallelt med ribbeina er det lettere å skjære den opp i pene biter etter steking.

Det er den høye temperaturen i fettet under steking som gjør at svoren blåser seg opp og blir sprø. Et tynt fettlag vil ikke oppnå høy nok temperatur til at det dannes damp-bobler i svoren, slik at den blåser seg opp.

En annen viktig forutsetning for sprø svor er at stekesjy og fett som smelter kan renne ned fra ribba i stedet for å ligge som en dam på ribba. Da blir det aldri sprø svor. Det er her «tallerkentrikset» kommer inn. En asjett midt under ribba sørger for at den blir litt høyere på midten, og kjøttsaften renner bort. Enkelt og genialt!

Les mer: 10 spørsmål og svar om ribbe

 

Sist oppdatert: torsdag 16. november 2017

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4584, server:MP-PRD-WEB15 24.03.2023 09:59:23