Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Ribbe - klassisk julemat

God kvalitet på frossen ribbe

Du kan med fordel velge ribbe fra frysedisken, uten at det går på bekostning av smaken. Den blir frosset kort tid etter at kjøttet er stykket opp på slakteriet, mens kvaliteten er på topp!

Når halvparten av befolkningen skal spise ribbe på julaften, og i dagene rundt, sier det seg selv etterspørselen på markedet blir svært høy. Ribbesesongen må derfor planlegges godt, slik at nok ribbe pakkes og fryses inn i løpet av perioden før jul. 

Velg frossen ribbe, heller enn å fryse selv

Kjøttindustrien har en ekstra effektiv innfrysing, som er tar bedre vare på kvaliteten på ribba enn om du fryser inn fersk ribbe selv. På en måte kan man sammenligne med fisketrålere som fryser ned fisken ute på havet mens kvaliteten er på topp. Tynnribbe eller familieribbe som nå ligger i frysedisken på butikken, ble pakket og frosset umiddelbart på slakteriet. Derfor er det et bedre valg å kjøpe en frossen ribbe fra frysedisken, heller enn å kjøpe en fersk ribbe som du fryser ned selv.

De fleste vil trolig ikke kunne kjenne forskjell på smaken om de får servert fersk ribbe eller en ribbe som var industrifrossen da den ble kjøpt.

Norsk juleribbe til alle

I år er det norsk ribbe å få tak i til alle som ønsker. Det har tidligere vært nødvendig å importere fra Danmark og Tyskland, for å dekke den store etterspørselen i juletider, men det vil det ikke være behov for denne sesongen. I år er beholdningen hos industrien firedoblet sammenlignet med tidligere år - særlig under koronapandemien.

Du kan se på emballasjen om ribba er norsk eller om den er importert. Der skal det stå hvilket land som er opprinnelsesland, hvor dyret er slaktet og hvor kjøttet er pakket.

Les mer: Seks grunner til å spise norsk mat

Tegn på fin ribbe

Det er heller ikke noe vanskeligere å få sprø svor på ribbe som har vært frosset enn ribbe som aldri har vært fryst, men det du skal se etter når du leter etter fin ribbe i frysedisken er ei ribbe med en jevn fordeling av fett og kjøtt. Fettlaget under svoren bør ikke være for tynt. Et visst fettlag gjør det enklere å få sprø og fin svor.

Triks for sprø svor

Selv om ribbe ofte er ferdig rutet, så er det ikke alltid den er rutet godt nok. Her kan du med en skarp, spiss kniv skjære gjennom svoren og litt ned i spekket. Hvis ribba er rutet opp parallelt med ribbeina er det lettere å skjære den opp i pene biter etter steking.

Det er den høye temperaturen i fettet under steking som gjør at svoren blåser seg opp og blir sprø. Et tynt fettlag vil ikke oppnå høy nok temperatur til at det dannes damp-bobler i svoren, slik at den blåser seg opp.

En annen viktig forutsetning for sprø svor er at stekesjy og fett som smelter kan renne ned fra ribba i stedet for å ligge som en dam på ribba. Da blir det aldri sprø svor. Det er her «tallerkentrikset» kommer inn. En asjett midt under ribba sørger for at den blir litt høyere på midten, og kjøttsaften renner bort. Enkelt og genialt!

Les mer: 10 spørsmål og svar om ribbe

Sist oppdatert: torsdag 7. desember 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB12 18.06.2024 07:11:14