Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kokegrop

Kokegrop

Kokegrop er en eldgammel kokemetode hvor du koker kjøttet i en grop i bakken. Et hull i bakken, et bål, noen runde steiner, kjøtt og torv på toppen. Mer naturlig kjele for tilberedning skal du lete lenge etter. 

Før du setter i gang med å lage kokegrop, er det viktig å få tillatelse fra grunneier til å utføre dette. Likeså er det viktig at du tar forhåndsregler når det gjelder brannsikkerhet.

Slik lager du kokegrop

 1. Grav et hull i bakken med fasong som et grunt fat. Det vil si at veggen skrår ned mot dypeste av bunnen. Størrelsen på gropen er avhengig av hva og hvor mye du skal koke. Ønsker du å ha en fast grop til å koke i utover sommeren, kan det lønne seg å legge litt sand i bunnen. Sand holder på varmen.
 2. Det går med ca. et trillebårlass ved. Vedskivene bør være så lange at de går tvers over bunnen av gropen. Bruk papir og flis, legg så veden på kryss og tvers. Tenn på.
 3. Steinene som skal brukes bør være slipt runde så de ikke stikker hull på aluminiumsfolien. Steinene kan være på størrelse med to knyttnever lagt mot hverandre. Størrelsen på steinene er først og fremst avhengig av hvor stort kjøttstykke du skal koke. Jo større kjøttstykker jo større steiner. Når bålet brenner godt legges steinene oppå. Steinene må ligge til oppvarming ca. 1½ time
 4. Steinene løftes så ut av gropen. Steinene må være litt sorte noen steder. Er de blitt hvite er de for varme. Bruk greip eller ildfaste, lange hansker - steinene er meget varme. Børst ut asken av gropen med en sopelime.

5. Pakk kjøttet i minst fire lag med sterk grill- eller aluminiumsfolie og legg kjøttet i gropen. Deretter dekker du lammelårene med varme steiner og helt til slutt torven som ble gravd bort. Du kan også bruke Glava i stedet for torv. Glava er rensligere en torv og tar ikke fyr slik torven kan gjøre.

Kokegrop for 4 lammelår

Kokegrop 60x60 cm stor og 40-50 cm dyp
1 trillebårlass med tørr ved
11 steiner per lammelår
 
4 lammelår
4 lag grill-/aluminiumsfolie per lammelår
Salt og pepper
Nyutsprugne blader fra våryr bjørk.

Fremgangsmåte:

 1. Forbered kokegropen og varm steinene som fortalt. 
 2. Gni inn lårene rikelig med salt, pepper, olje og museører fra bjørk.
 3. Pakk dem i minst 4 lag grill-/aluminiumsfolie slik at kjøttet blir beskyttet fra jord eller sand og kjøttsaften bevares i kjøttet.
 4. Legg lammelårene anføttes i gropen når den er varm og dekk dem med stein.
 5. Dekk til med hele torv.

Etter 50-60 minutter er lårene klare. Store lår trenger 10-15 minutter lengre koketid. Ta opp lammelårene fra gropen og la de hvile 15-20 minutter i aluminiumsfolien før du skjærer opp kjøttet.

OBS! Arkeologer anbefaler at man legger i en femtiøring eller et  kronestykke i kokegropen før man avslutter. På den måten er det enklere for dem å se om det dreier seg om en ny eller gammel kokegrop.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 15.07.2024 04:10:10