Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
SMØRDAMPET SKREI MED PASTINAKKPURÉ

Dampovn

Dampkoking som matlagingsteknikk er langt ifra et nytt fenomen.

Dampkoking stammer fra en flere tusen år gammel tradisjon med røtter i Kina. Der ble det allerede lenge før vår tidsregning brukt dobbeltveggede kokekar for å koke maten adskilt fra vannet. Med dagens dampovner har det blitt mye enklere å dampe maten.

På 70-tallet ble det vanlig med profesjonelle damp-apparater på profesjonelle kjøkken, og på begynnelsen av 80-tallet ble denne teknologien også tilgjengelig for privathusholdningene.

I dag har vi fått dampen opp av gryta og inn i en tidsriktig innebyggingsløsning som minner mer om en liten stekeovn. Disse har elektronisk styring som gjør dampkoking enklere enn det noen gang har vært.

Damping av pinnekjøtt, damping av ribbe før steking, “koking” av fisk, koking av poteteter og ris og damping av grønnsaker, er gode eksempler på hva dampovnen fungerer utmerket til.

Har du flere ting som skal dampes/kokes samtidig så er dampovnen et ypperlig redskap.

For eksempel så kan både risen, grønnsakene og hovedråvaren dampes samtidig. På denne måten slipper du en del oppvask og gjør i tillegg selve matlagingen enda et lite hakk enklere.

Bli fortrolig med dampovnen

Den eneste måten å bli fortrolig med din dampovn på er å bruke den ofte og eksperimentere mye. Den ordinære stekeovnen som vi har hatt i det norske hjem i lang, lang tid er vi fortrolige med nettopp fordi den brukes ofte og er et vanlig hjelpemiddel i prosessen før middagen er på bordet.

Når man kjøper dampovn får man som regel med en instruksjonsbok. Les denne boken nøye og prøv de oppskriftene som medfølger. Kokkene som står bak oppskriftene er kompetente på damp som matlagningsteknikk.

På matprat.no har vi pr i dag ingen oppskrifter som direkte inkluderer eller baserer seg på bruk av moderne dampovn, men mange av våre oppskrifter har damping som en del av tilberedningen og her kan dampovnen så absolutt brukes for det den er verdt. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB13 15.07.2024 04:17:21