Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Julemat på tallerken - ribbe

Langtidsstekt ribbe

Skal du ha langtidsstekt ribbe til jul eller andre høytider? Da anbefaler vi at du følger disse rådene som er testet av våre erfarne kokker.

Langtidssteking av kjøtt er en god tilberedningsmåte for å få kjøtt som ikke er mørt til å bli både saftig og mørt likevel. Ribbe er ikke spesielt seigt kjøtt, men mange ønsker likevel å langtidssteke ribbe for å få dette saftige og møre resultatet. En liten ulempe når ribba blir så mør er at den er vanskeligere å dele opp i til serveringsstykker fordi lagene med kjøtt og fett henger dårligere sammen og kan skli noe fra hverandre. Du bør derfor ha en skarp og god kniv når du skal skjære opp ribba.

På samme måte som i fjor

Det er ingen grunn til å steke juleribbe på en annen måte enn du alltid har gjort når du er fornøyd med juleribba du har stekt og servert. Den klassiske måten å steke ribbe på er godt utprøvd, og tilpasset ønsket om at vi skal komme i mål med alt som skal lages og serveres denne dagen. Dessuten er det stor sjanse for å få en knasende og sprø når man steker ribbe på den klassiske metoden med 45 minutters damping under folie på 230 °C først, og deretter omtrentlig 1 ½ time på 200 °C uten folie etterpå.

Råd og tips om langtidssteking av ribbe

Vil du langtidssteke ribbe har vi her noen råd for hvordan du kan høste heder og ære fra familie og gjester for saftig, mør og god ribbe med sprø svor.

 1. Sørg for at alle ben på ribba er saget skikkelig over. Da blir det enklest mulig å dele opp ribba når den er ferdig stekt.
 2. Krydre og dampe ribba på vanlig måte.
 3. Når ribba er ferdig dampet senker du temperaturen til 70 °C og langtidssteker i ca. 12 timer.
 4. Hev temperaturen til ca. 180 °C de siste 45 minuttene. Bruk gjerne varmluft, så ribba blir brun rundt det hele. Hvis svoren ikke blir sprø av seg selv kan du heve temperaturen til 200 °C og bruke varmluft i kombinasjon med grill de siste minuttene.
 5. La ribba hvile i ca. 20 minutter og skjær den opp i passe biter med en sylskarp kniv, gjerne kokkekniv.
 6. Med fordel kan ribba stekes tidlig dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp på 200 °C i ca. 30 minutter.

Kanskje du også vil prøve langtidssteking av lammestek?

Sist oppdatert: torsdag 28. september 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB13 15.07.2024 04:04:21