Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Elgkarbonader

Elgkjøtt: I butikken

Det meste av elgkjøttet havner trolig hos jegerne og deres bekjente, men det er slett ikke umulig å finne pakninger med både elgbiff, elgstek, elgskav og elghakk i dagligvarebutikkene.

De vanligste stykningsdelene i butikken

Stek
Indrefilet og ytrefilet
Biff
Elghakk (grovkvernet kjøtt)
Grytekjøtt

Hva slags stykningsdeler skal jeg velge?

Elgkjøtt er i størrelse og bruksområde veldig likt storfekjøtt, så i utgangspunktet er det bare å bruke de ulike stykningsdelene på samme måte som storfe. Elgkalv er mørere enn voksne dyr, og en større del av kalven kan brukes til steker og biffer. Det møreste kjøttet sitter på lår og rygg, men må mørnes for å bli best mulig. Kjøtt fra side og forpart er best egnet til koke- og grytekjøtt eller til elghakk.  

Hvor får jeg tak i elgkjøtt?

Tidligere år har det meste av elgkjøttet havnet hos jegerne og deres bekjente, og i liten grad blitt omsatt over disk. Nå blir passe store pakninger med både elgbiff, elgstek, elgskav og elghakk å finne i dagligvarebutikkene, og spesielt om høsten er tilgangen i butikk bra.

Er elgkjøtt dyrt?

Elgkjøtt er i utgangspunktet ikke hverdagsmat, og må regnes som en litt eksklusiv vare. Noen stykningsdeler er selvfølgelig dyrere enn andre, og elgkjøtt har en høyere kilopris enn andre norske kjøttyper. Dette er fordi at det finnes mindre av dette kjøttet i markedet, og at det er en delikatesse.

Hvordan er elgkjøtt sammenlignet med storfe, rein, rådyr og hjort?

Alt hjortevilt har samme anatomien som storfe, kalv og lam, og kan i stor grad brukes på samme måte. Elgen er på størrelse med storfe, hjort er omtrent på samme størrelse som kalv, reinsdyr og rådyr er som oftest på størrelse med lam.

Elgkjøtt er magert og relativt mørkt, og sammenlignes med storfe både i struktur, utseende og anvendelsesmåte. Elgkjøtt har ofte en mildere viltsmak enn rein, hjort og rådyr.

Finnes det pålegg og kjøttvarer laget av elgkjøtt?

Ja, det finnes flere typer kjøttvarer og spekemat som er laget av elgkjøtt. Det vanligste er spekepølse, elgkarbonader og noe tørket eller røkt kjøtt.

Hva slags farge skal elgkjøttet ha?

Unge dyr har et lyst og fintrevlet kjøtt. Kalven er også mildere i smak enn et voksent dyr. Det er i hovedsak alder og kjøttfylde som gjenspeiler farge og mørhet på kjøttet.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB12 20.05.2024 07:50:09