Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Biogassanlegg og opplevelsessenter drevet av Vesaravfallselkap i Vestfold.  Foto for MatPrat.  Foto  Paul Paiewonsky 2019

Hva er vertikalt landbruk?

Vertikalt landbruk er en relativt ny form for matproduksjon der dyrking av planter foregår i vertikale lag. Her kan du lære mer om hva denne spennende landbruksteknikken innebærer.

I vertikalt landbruk dyrkes matvekster, som salat, krydderurter og bær, vertikalt over hverandre i lukkede systemer. I motsetning til dyrking i drivhus, som benytter sola som lyskilde, benyttes LED-lamper som lyskilde i vertikalt landbruk. En annen faktor som er særegent i det vertikale landbruket er at jorda er erstattet med næringsrikt vann som resirkuleres og leverer næringsstoffer til røttene til plantene. Siden produksjonen foregår i lukkede systemer, foregår produksjonen uten bruk av plantevernmidler.

Hydroponikk og aeroponikk er blant teknikkene som benyttes i vertikalt landbruk. Hydroponikk refererer til dyrking av planter i vann istedenfor jord. Ofte benyttes nøytrale vekstmedium som grus, sand eller sagflis for å holde røttene til plantene på plass. I aeroponikk dusjes røttene jevnlig med en vanntåke som inneholder næring, istedenfor at røttene står i en kontinuerlig strøm med vann.

En kontrollert produksjon

Det benyttes datastyrte systemer for å kontrollere produksjonen i vertikalt landbruk. Det at produksjonen foregår i lukkede systemer gjør det mulig å påvirke alle faktorene som har innvirkning på produksjonen. Blant annet kan man hele tiden sørge for at vekstene har riktig og stabilt klima å vokse i. Næring, lysforhold og vannet kan også kontrolleres, slik at man kan påvirke innholdet av vitaminer og mineraler, samt smak.

Ettersom en del av verdens befolkning ikke har tilgang til et variert kosthold med et høyt innhold av næringsstoffer, er det behov for nye måter å tenke på når det kommer til matproduksjon. Et vertikalt landbruk som kan sikre stødig tilgang på grønnsaker året rundt kan bidra til et mer næringsrikt kosthold i utviklingsland. Vertikalt landbruk kan ikke ses på som en erstatning til dagens landbruk, men som et supplement for å sørge for et næringsrikt kosthold i storbyer og utviklingsland.

Eggeskall med urter 2

Areal- og ressurseffektivt

Vertikalt landbruk er svært plassbesparende ettersom vekstene dyrkes i høyden. Det lukkede systemet sikrer også god utnyttelse av vannet i produksjonen, da det ikke fordamper i samme grad som i andre produksjoner. Vertikalt landbruk kan foregå nær forbruker, slik at utslipp og kostnader i forbindelse med transport reduseres. Produksjonen foregår også uten bruk av sprøytemidler.

Dyrt og energikrevende

Per i dag er det ganske dyrt å drifte de høyteknologiske systemene som kreves i vertikalt landbruk. Klimamessig er det også en fordel at man i mange drivhus og i konvensjonelt landbruk kan benytte gratis sollys mesteparten av året, noe man ikke gjør i vertikalt landbruk. Drift av LED-lamper og ventilasjon er energikrevende. Mat dyrket i vertikale landbruk kan dermed ikke konkurrere med konvensjonelle landbruksprodukter på pris. Noen forbrukere kan imidlertid være interessert i å betale mer for produkter som er dyrket lokalt og uten bruk av plantevernmidler.

Til tross for at vertikalt landbruk per i dag er dyrt og energikrevende sammenliknet med annen produksjon, finnes det muligheter for mer av denne spennende landbruksteknikken når mer kunnskap er på plass.

Sist oppdatert: tirsdag 22. juni 2021

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB12 25.05.2024 03:17:49