Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Biogassanlegg og opplevelsessenter drevet av Vesaravfallselkap i Vestfold.  Foto for MatPrat.  Foto  Paul Paiewonsky 2019

Hva er andelslandbruk?

Andelslandbruk er et samarbeid mellom bønder og forbrukere der ansvaret for avlingene fordeles. De siste årene har det blitt stadig flere andelslandbruk å se i Norge. Her kan du lære mer om hva andelslandbruk innebærer.

I et andelslandbruk er det vanlig at forbrukere forhåndsbetaler en andel av produksjonen på gården, ofte for ett år av gangen. I tillegg til betalingen for andel, er det vanlig at andelseieren er med på noen timers arbeid på jordet i løpet av sesongen. Dette er en fin måte for andelseiere å bli kjent med arbeidsoppgavene som bonden må gjøre for å produsere mat. Når avlingene er klare, får andelseierne høste sin del. 

Andelslandbruk er et langsiktig samarbeid mellom forbrukere og de som produserer mat og andre landbruksprodukter. Ansvar, risiko og avling blir delt mellom partene etter avtale for ett år om gangen.

Det fine med andelslandbruk er at andelseiere og bonden deler ansvaret for avlingene og risikoen knyttet til det å produsere mat. Vi bor i et værhardt land, der det ikke alltid er garanti for at avlingene oppnår den kvaliteten man ønsker. Er det et dårlig år med mye regn, går det ikke bare utover bonden, men også andelseierne/forbrukerne.

Det at avlingene kan få en annen form, farge og kvalitet enn forbrukere er vant til å se i butikken, kan bidra til en bredere aksept for annerledes mat. Det kan være positivt i et matsvinnperspektiv.

Biogassanlegg og opplevelsessenter drevet av Vesaravfallselkap i Vestfold.  Foto for MatPrat.  Foto  Paul Paiewonsky 2019

Bygger på 5 grunnprinsipper

Andelslandbruk er basert på fem grunnprinsipper som er med på å sikre at produksjons- og omsetningsmodellen støtter opp om rettferdig handel som gagner både bønder og forbrukere, og legger til rette for et bærekraftig landbruk.

Her er de 5 prinsippene:

  1. Dialog om landbruksdriften: partene har regelmessig dialog om hva og hvor mye som skal produseres på gården. Det skal være full åpenhet om driften.
  2. Gjennomsiktig økonomi: økonomien skal være synlig for alle parter.
  3. Delt avling, delt risiko: Andelshaverne forhåndsbetaler en andel i produksjonen slik at de deler risikoen for årlig variasjon i avlingene.
  4. Involvering av andelshaverne: Gjennom direkte deltakelse, tar andelseierne ansvar for sin matforsyning. Ansvarsfordelingen avklares på forhånd.
  5. Bærekraftig landbruksdrift: Driften skal skje på et vis som tar vare på miljøet for nåværende og kommende generasjoner. Andelslandbruket etterstreber å opprettholde og fremme helsen til både jord, planter, dyr og mennesker.

Les mer om andelslandbruk på www.andelslandbruk.no. På dette kartet kan du finne oversikt over andelslandbruk rundt om i Norge.

Andelslandbruk som driftsform gir ekstra gode muligheter for å drive økologisk. Mange av andelslandbrukene i Norge er derfor Debio- eller Demeter-sertifisert. Forbrukere som velger å bli andelshavere er ofte bevisste forbrukere som ønsker mat av god kvalitet uten bruk av sprøytemidler. Kombinert med at bønder i andelslandbruk ofte er åpne for nye måter å tenke på, kan det føre til nytenkende måter å produsere mat på.

Her kan du lese mer om økologisk landbruk.

Sist oppdatert: tirsdag 22. juni 2021

Andelslandbruk Norge (lest juni, 2021). Hva er andelslandbruk?

Andelslandbruk Norge (lest juni, 2021). Kart.

Økologisk Norge (2019, 26. februar). Hva er andelslandbruk?

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 23.04.2024 11:33:57