Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Defaultbilde MatFolket

Frister det med larvetaco og billepizza?

Er du klar for å spise biller, larver og gresshopper? Forskere spår at innsekter vil ligge på tallerken fremover.

Man regner med vi vil være over ni milliarder mennesker på jorda i 2050, som alle er avhengige av mat for å overleve. Hva skal de leve av? I jakten på alternative matkilder og bærekraftige matvaner ser blant annet FNs mat og landbruksorganisasjon (FAO) mot insekter. Flere steder i verden brukes hele 1900 ulike arter av insekter til mat. Dette er mest utbredt i utviklingsland, der de utgjør en viktig del av kosten, og det er ventet at også vestlige land vil spise mer av dette fremover.   

Både larvetaco og billepizza blitt testet ut her i Norge, men foreløpig bare i småskala. Maten vi spiser er sterkt knyttet til kultur, og det å spise insekter er nytt og annerledes for mange. Hva skal til for at vi vil spise det? Reisevanene våre er med på å gjøre oss mer åpne for å teste ut ny mat. Smakfulle produkter til en grei pris, samt økt fokus på bærekraft og sirkulærøkonomi kan også bidra til at flere ønsker å teste ut mat basert på insekter.

Næringsrike kryp

Spiselige insekter er generelt rike på protein, fett og energi, i tillegg til at de kan være en viktig kilde til vitaminer og mineraler. For å kunne bruke insekter i mat og som råvare i fôr til husdyr, er det helt nødvendig å utvikle trygge og effektive metoder for produksjon og prosessering av insekter.   

Gul melorm er det første insektet som har blitt godkjent som mat i EU, i mai 2021. Larvene til melbillen kan spises alene eller brukes som ingrediens, for eksempel ved å male den opp til mel til pasta eller brød. Du skal ikke se bort ifra at du kan få servert både smoothie, burgere og fingermat laget på tørket gul melorm nå som larven er godkjent som trygg for konsum.   

Insekter som dyrefôr  

Selv om bruken av insekter kommer til å øke fremover, tror ekspertene at insekter vil være en mer indirekte del av matproduksjonen i vesten, for eksempel som fôrråvare i husdyrproduksjon. I dag forskes det på hvordan insekter produsert i Norge kan brukes som proteinkilde i dyrefôr, som erstatning til importert soya. På nettsiden til Mattilsynet kan du lese mer om hvordan insekter kan brukes til dette.   

Er det bærekraftig?   

Ifølge FNs klimapanel har protein fra insekter potensialet til å redusere klimagassutslipp assosiert med annen matproduksjon, men det er per i dag ingen studier som har bekreftet det. I og med at insekter kan brukes til å konvertere avfall til høyverdige proteinkilder som mennesker og dyr kan spise, er det ingen tvil om at insekter potensielt kan bli en viktig matkilde i fremtiden. Er du klar?  

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 19.04.2024 10:20:43