Hva er gjødsel?
Gjødsel tilfører næringsstoffer til jorda, og til plantene som vokser i den. Den inneholder ofte nitrogen og fosfor, som er viktig for plantenes fotosyntese og vekst, og kalium, som spiller en viktig rolle for plantenes evne til å opprettholde god væskebalanse og motstandsdyktighet mot sykdom. I tillegg er mikronæringsstoffer som sink, jern og kobber viktige i mindre mengder, for plantenes utvikling og vekst.
Ulike typer gjødsel
Det finnes flere ulike typer gjødsel. Naturgjødsel, eller husdyrgjødsel, kommer fra husdyr som ku, gris, sau eller høns. Den inneholder både næringsstoffer, organisk materiale og mikrober. Dette er bra for jordstrukturen, livet i jorda og kan bidra til god jordhelse og vekstforhold.
Les mer: Hva er husdyrgjødsel?
Kompost og biorest er gjødsel som kommer fra organisk avfall fra mat eller biogassanlegg. Dette er materiale som kan bidra til å sirkulere næringsstoffer tilbake til jordsmonnet.
En tredje type gjødsel er mineralgjødsel, også kalt kunstgjødsel. Det er industrielt fremstilt gjødsel med et presist innhold av utvalgte næringsstoffer. Fordelen er at man kan tilføre jorda eksakte mengder med bestemte næringsstoffer, noe som kan ha god effekt på vekst og avlinger.
Til slutt har vi grønngjødsel. Det er levende planter som kløver eller enkelte gressarter, som dyrkes med et mål om å forbedre jorda. Disse plantene har robuste røtter som strekker seg dypere ned i jorda. De tilfører næringsstoffer og fuktighet til jorda og kan bedre strukturen og jordkvaliteten.
Hvorfor brukes gjødsel i matproduksjonen?
Når vi høster matplanter, fjerner vi også næringsstoffene som planten har trukket ut av jorda. Dette må erstattes for å unngå at jorda gradvis blir mer næringsfattig og at avlingene blir dårligere. Gjødsel er derfor nødvendig for å opprettholde god og fruktbar jord slik at avlingene forblir stabile. Uten gjødsel blir matproduksjonen mindre effektiv, noe som til slutt kan gå ut over både matsikkerheten og selvforsyningen.
Bærekraftig bruk av gjødsel
Gjødsel må brukes riktig, både for å gi best mulig effekt og for å minimere miljøpåvirkning. For lite gjødsel kan føre til næringsmangel i produksjonen, mens for mye kan føre til avrenning og negativ innvirkning på naturen rundt.
Les mer: Avrenning - hva gjøres i jordbruket?
I norsk landbruk gjøres det mye for å optimalisere gjødselbruken. Ved presisjonsgjødsel tar bøndene i bruk sensor- og GPS-teknologi, samt jordprøver som kartlegger behovet for næringsstoffer og gjør det enklere å gjødsle rett til rett tid.
Mineralgjødsel kan gjøre det enklere å gjødsle presist der det er behov for det, mens husdyrgjødsel brukes for å forbedre jordhelse og få næringsstoffer fra matproduksjonen ellers tilbake til jorda. Det bidrar til økt grad av sirkularitet i matsystemet.
Vekstskifte og dekkvekster som kløver og gras, kan bidra til å redusere både gjødselbehovet og faren for næringstap. God drenering og kantsoner er også viktig for at næringen skal holde seg i jorda og ikke renner ut i bekker og elver.
Gjødsel er en fornybar ressurs når den brukes riktig, og en viktig del av et bærekraftig matsystem. Den gir oss muligheten til å dyrke mat– år etter år.
Sist oppdatert: fredag 6. juni 2025