Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rødvin i glass

Bli bedre vinsmaker

Myten er så innarbeidet at folk tror den er sann. Du har hørt den, har du ikke? At man må ha en spesielt god nese for å forstå vin? Veien til de store vinopplevelsene starter ved din egen kjøkkenbenk.

Fakta om

Ingvild Tennfjord er vinanmelder i A-magasinet, Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen. Hun er også forfatter av vinboka ”Skål!

Det er ikke sant. Selvsagt er det ikke det. Nesen din er god nok, men de fleste av oss trenger å trene den opp litt. Det er ganske enkelt. Jeg kan lære deg hvordan du trener nesen din bedre på noen uker. Problemet er at så lenge folk tror nesen deres ikke er god nok, så lar de være å prøve. Dermed går du glipp av en sanselig verden, full av nytelse og overraskelser. Skal du bare huske en eneste ting fra denne artikkelen, så må det være dette: Nesen din er god nok! Du kan.

Gjenkjennelse.

Egentlig er det gjenkjennelse alt koker ned til. For duftene som er vanligst i vin, finner du på kjøkkenet ditt. Og du tror du kjenner dem alle; duften av sitron og stikkelsbær. Pepper, og rips. Du har jo luktet dem så mange ganger. Men hvor mange ganger har du luktet på dem bevisst? Jeg tipper at hvis du en sjelden gang faktisk lukter på vinen du har i glasset, så kjenner du bare en malstrøm av aroma som er litt vanskelig å definere. Omtrent som å møte en person du vet du har møtt før, men bare ikke klarer å plassere. Du må huske lukten for å gjenkjenne den. Veien dit er både gøy og enkel.

  Ingvild Tennfjord (I glasset)

Artikkelforfatter Ingvild Tennfjord er kvinnen bak vinboka ”Skål! Høsten 2013 ble den nominert til Brageprisen, som den første vinboka noensinne.

Skapjakt

Se hva du har i skapene dine. Har du hel, svart pepper? Fint! Hell det i et vinglass, og snus. Kjenner du hvor kraftig lukten er? Akkurat den samme pepperlukten finner du i mange rødviner laget på syrah- druen. Spør på Vinmonopolet, de hjelper deg å finne en som passer. Eller hva med sitron? Kutt opp noen biter og legg i glasset. Formen på kolben, samler duften og gjør det enklere å kjenne. Snus inn. Kan du lukte forskjell på sitron og lime? Den samme sitruslukten finner du i de fleste hvitviner. Jo lenger nord de kommer, desto sterkere er ofte duften av sitron. Prøver du en tysk riesling, for eksempel, skjønner du hva jeg mener.

Duftsamling

Sånn fortsetter ferden. Jordbær, og bringebær. Svisker eller aprikoser. Nesetrening er som å gå opp barndommen sin på nytt. Husker du duften av gjærpakken som ble hentet frem til brødbakst? Den duften finner du ofte igjen i Champagne. Før, da jeg ikke kunne noe om vin, begynte jeg å samle dufter. For hver jeg memorerte, desto enklere ble det å forstå vin. Jeg forstod fordi jeg gjenkjente. Det kan du også klare. For plutselig gjenkjenner du hva du har i glasset. Du forstår. Snusingen på kjøkkenet er første steg. Så snuser du i glasset. Gjenkjenner du den samme duften der, blir det med ett enklere å skille ulike stiler fra hverandre. Du får noen ord til å forklare hva du liker, og hvorfor. Slik blir det enklere å finne flere av vinene du liker. Polferden blir ikke lenger Lotto, men en kilde til flere av de vellykkete vinopplevelsene.

Her kommer noen snusetips til å lede deg frem:

  • Svart pepper – vin laget på syrah-druen.
  • Sitron – snus på en riesling fra Tyskland.
  • Kirsebær – prøv en barbera fra Italia.
  • Vanilje – finnes enklest i en Rioja-vin fra Spania
  • Gjærbakst – kjøp en Champagne.

Verden er full av duft. Begynner du å ta det inn, blir hverdagen rikere. Fyldigere og mer eksotisk. Snus! Smak! Nyt! Og husk – du kan. Nesen din er god nok.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB15 28.05.2024 06:02:48