skip navigation
matprat logo
shutterstock_113794255.jpg

Mat og drikke: Etter trening

Restitusjon etter trening er avhengig av kostholdet, men blir også påvirket av andre faktorer som søvn, hvile, væskebalanse, stress og alkohol.

For mange som trener er protein- og karbohydrattilskudd noe som drikkes eller spises etter en treningsøkt, og særlig blant en del av de som trener styrke. Men er denne restitusjonsdrikken nødvendig, eller er det penger bortkastet? Svaret er at de aller fleste får dekket behovet sitt med et måltid i etterkant av trening.

Om du inntar proteiner og karbohydrater rett etter en treningsøkt, eller om du venter 1-2 timer til du kommer hjem, for så å spise et variert og sammensatt måltid, har liten betydning for mosjonisten.

Karbohydrattilskudd inneholder for det meste sukker, i tillegg til litt salter for å øke væskeopptaket. Ta deg heller en banan og drikk melk om du er sulten, eller om du ikke har mulighet til å spise et ordentlig måltid etter trening. Når det gjelder proteiner trenger man ikke haste. Spis et proteinrikt måltid når du kommer hjem, det er liten forskjell på om du spiser proteiner rett etter trening, eller om du venter en time eller to.

Restitusjonsmat og drikke, om man er sulten og det er lenge (over 2 timer) til man får spist et ordentlig måltid:

 • Yoghurt med korn
 • Brødskiver med skinke
 • Sjokolademelk
 • Bananer + melk
 • Smoothie (gjerne med meieriprodukter i)
 • Drikkeyoghurt
 • Müslibar
 • Tørket frukt/rosiner
 • Sportsdrikke-/barer
 • Sportsgele
 • Juice

Konkurranse
For de som trener hardt eller som konkurrerer flere dager i strekk, er det annerledes. Da er man nemlig avhengig av å fylle opp energilagrene i kroppen for ikke å bli støl og for å yte maksimalt dagen etter. For idrettsutøvere på dette nivået kan det også være vanskelig å dekke energibehovet uten noen form for tilskudd. Da bør man få i seg lett tilgjengelige karbohydrater senest 30 minutter etter treningsøkten. Men dette gjelder ikke for mann i gata.

Drikke etter trening
Etter trening bør væsketapet erstattes med 150 % innen de to første timene etter trening. Har du tapt 1 kg i kroppsvekt, skal du altså drikke 1,5 l. Her er det viktig med gode rutiner. Venter du med å drikke til du kjenner deg tørst, er du allerede dehydrert. Kroppen sier rett og slett ifra for sent!

Har du trent lange utholdenhetsøkter (over 2 timer) og tapt mye væske, klarer ikke kroppen å ta opp tilstrekkelige mengder vann med en gang etter fullført økt. Da kan det være lurt å hjelpe kroppen litt på vei.  Karbohydrater og salter øker væskeopptaket, så å drikke litt melk eller sportsdrikk etter treningen kan derfor lønne seg. Melk inneholder tilsvarende mengder salter/elektrolytter og karbohydrater som en sportsdrikk. I motsetning til sportsdrikk er melk i tillegg rik på protein og inneholder næringsstoffer som kalsium, vitamin B2 og B12 – samtidig koster det også mindre. 

 

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:10.10.3.29, server:MP-PRD-WEB10 23.09.2018 00:39:20