Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Forebygg jernmangel med fristende jernrik mat

Middager med jern

Spiser du for lite eller for ensidig, kan jerninntaket bli for lavt. Da er det desto viktigere å velge næringstett mat, hvor du får i deg nok jern. Her har vi samlet digge middager og måltider som bidrar til å forebygge jernmangel.

Gode kilder til jern i kostholdet vårt

Rødt kjøtt som vilt, lam og storfe er blant de beste jernkildene vi har. Også innmat og leverpostei har mye jern.

Selv om kjøtt gir jern av best kvalitet, får vi likevel mest jern fra brød og korn – rett og slett fordi vi spiser mye av det. Velg derfor grove kornprodukter og fullkorn for mer jern. Bønner, linser, nøtter, frø og mørkegrønne grønnsaker bidrar også.

Havregrøt med plommer og valnøtter

Havre og valnøtter inneholder naturlig mye jern, og sammen med frukt eller bær er havregrøt et godt valg til frokost eller lunsj for å øke det totale jerninntaket.

oppskrift