Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Hvordan snitte surdeigsbrød

Lag et dekorativt og lekkert surdeigsbrød! MatPrat-Anette gir deg sine beste snittetips og viser 5 snitteteknikker som vil heve "looken" på surdeigsbrødene dine. 

Før i tiden leverte man gjerne brødet sitt til bakeren for å få det stekt. Da var det viktig å dekorere brødet med noe gjenkjennelig, slik at man også fikk rikitg brød tilbake ferdig stekt. I dag slipper vi levere brødet til bakeren, men bruker gjerne dekoren for å sette et personlig preg på brødet. 

Mange baker surdeigsbrød først og fremst for smakens skyld. Dekorering er ikke noe man trenger å gjøre, men et par snitt i brødet før steking vil også ha en funksjon utover det at brødet bare skal se pent ut. Når brødet settes i ovnen vil det utvide seg, og med et snitt får du da en kontrollert "sprekk" i brødet.  

Noen tips før du går i gang:

 • Bruk "strekk og brett" metoden når du former brødet, da får brødet ditt bra "spenn", og snittingen vil også bli penere.
 • Bruk et barberblad eller invester i en snittekniv - det gir tynne, presise snitt. 
 • Forvarm ovnen slik at den er klar før du begynner snittingen.
 • Ikke nødvendig, men veldig kjekt - bruk et snurrebrett når du snitter, da kommer du enkere til fra alle vinkler. 
 • Ta brødet rett ut av kjøleskapet før snitter. Et kaldt brød gir deg litt bedre tid.
 • Har du høy hydrasjon på brødet, eller det har hatt lang hevetid - sett brødet i fryseren 20-30 minutter før du snitter.
 • Dryss litt mel over brødet, og gni det inn. Da glir snittekniven enklere og overflaten vil bli penere etter steking.

1. Surdeigsbrød med "øre"

Snitting av surdeigsbrød

Lag små dekorsnitt av kornaks på den ene siden av brødet. Snittene trenger ikke være så dype, men jo jevnere du klarer å lage dem jo penere blir det. Når dekorsnittene er på plass kan du lage et hovedsnitt på langs av brødet. Hold snittekniven i 45° vinkel, og snitt et dypere snitt. Brødet vil vokse her, og forhåpentligvis lage det man kaller "øre" på surdeigsbrødet. 

2. Surdeigsbrød med rutete mønster

Snitting av surdeigsbrød

Bruk en sytråd og marker opp et kvadratisk mønster med tråden, slik at du har store firkanter på brødet. Snitt på kryss og tvers inni hver firkant. Snittene inni firkantene kan være noe tynnere enn rundt firkantene.

3. Surdeigsbrød med stjernemønster

Snitting av surdeigsbrød

Bruk en pepperkakeform og marker opp en stjerne på midten av brødet. Finn så frem sytråden, og marker opp hver vinkel i stjernen. Snitt først rundt stjernen, før du følger markeringen og lager et lite snitt mellom hver stjernespiss. Ta utgangspunkt i disse snittene, og trekk kniven mellom linjene slik at du får en større stjerne. Gjenta snittet mellom hver stjernespiss, før du trekker linjer med kniven mellom dem igjen. Bruk gjerne en saks, og klipp i tuppen av hver stjernespiss, slik at stjernen står litt ut etter steking.

4. Surdeigsbrød med bladmønster

Snitting av surdeigsbrød

Bruk en grillpinne og lag noen "bølgemønster"/ border oppå brødet. Lag små, tynne snitt i et bladmønster langs oppmerkingen. Bare fantasien som setter grenser her. 

5. Surdeigsbrød formet som gresskar

Snitting av surdeigsbrød

Bruk en hyssing og knyt 3-4 lange tråder sammen på midten. Legg knuten over sudeigsbrødet i hevekurven, med de 6-8 trådene liggende ut, og snu brødet over på benken. Fjern kurven, og knyt sammen to og to tråder rundt brødet. Snitt med et bladmønster langs trådene. 

Husk at øvelse gjør mester! Masse lykke til!

Sist oppdatert: torsdag 31. mars 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB14 24.04.2024 10:46:52