5 knallbra grilloppskrifter med lam

Lammekjøttet tåler godt den glødende varmen fra grillen, som er med på å gi kjøttet en fantastisk god smak. Vi har plukket ut 5 knallbra grilloppskrifter med lam som du bør prøve ut i løpet av sommeren, og i tillegg en liten innføring i hvordan du kan steke lammelår i kokegrop.

Du finner mange varianter av lammekjøtt i butikken, både krydret, marinert eller naturell. Kjøttet finner du både i ferskvaredisken og i frysedisken. Her har vi noen tips til deg på gode grilloppskrifter med ulike stykningsdeler fra lammet, inkludert lammekjøttdeig. Helt til slutt skal vi også si litt om hvordan du kan steke et lammelår i kokegrop. Det er en kulinarisk opplevelse!

Grillet köfte

Köfte, kofte eller kebab er vanlige navn på krydrede kjøttboller fra Midt-Østen. De finnes i et utall varianter, gjerne kraftig krydret og servert i ferske pitabrød eller lefser. Våre köfter er laget av kjøttdeig av lam, krydret med løk, hvitløk, koriander, spisskummen og forskjellige pepper og salt. Og husk at hvis du bruker trepinner når du griller, så legg dem i vann en time før du skal grille. Server nygrillede köfter i ferske lefser eller pitabrød, med salat og tzatziki, eller cacık, som de kaller det i Tyrkia. Stekte poteter er også godt tilbehør når du serverer dette som en hverdagsmiddag.

Lammekoteletter på spyd

Lammekoteletter er perfekt grillmat. De trenger kort tid på grillen, og blir smakfulle og gode. Et smart triks er å skjære vekk benet med en skarp kniv. Fettet langs koteletten kan du la sitte på. Dette gir en fantastisk smak når det får gode varme på seg. Når du har benfritt kjøtt, så trer du det på spyd og griller dem på høy varme. Couscous med grillede grønnsaker og persille er skikkelig godt tilbehør som vi anbefaler til både lammespydene og annet grillet kjøtt.

Lammelår i skiver

Lammelår i skiver finnes både som naturell, marinert eller krydret. Har du naturelle lammeskiver kan du krydre dem med for eksempel oregano i tillegg til salt og pepper. Det kan være at du må ta en titt i frysedisken får å finne dem. Norsk lam i kombinasjon med en smakfull salat med tomat, oliven, mynte og fetaost, er som å få en liten bris fra Middelhavet. Det er bare å ta en drømmereise!

Fylte lammemedaljonger

I disse saftig lammemedaljongene bruker du ytrefilet av lam, som er det møreste kjøttet på lammet. Kjøttet er mildt i smak og kan kombineres med de fleste smaker og krydder. Den syrlige smaken hos tomat kombinert med ost gjør dette til en nydelig hovedrett av lam. Dette kan lages på en hverdag eller er fantastisk kosemat i helgen.

Meze

Meze er skapt for å deles! Det er midt i blinken å bruke et helt lammelår. Bruk en skarp kniv og bein det ut. Så kan du ha på gode kryddere og legge det på grillen til det er mørt og saftig. I mens kjøttet griller kan du lage smårettene som skal skal serveres sammen med kjøttet. Vi har laget kardemommeris, baba ganoush, krydret gulrotsalat og tomat- og granateplesalat, men velg gjerne andre småretter. Hvor mange småretter du lager kan du variere etter tid og lyst. 

Lammelår i kokegrop

Den siste anbefalingen fra oss er noe du kanskje ikke har prøvd eller opplevd før. Kokegrop er en eldgammel tilberedningsmetode hvor du koker eller steker kjøttet i en grop i bakken. Mer naturlig kjele for tilberedning skal du lete lenge etter. En kokegrop består av et hull i bakken, et bål, noen runde steiner og torv på toppen. Før du setter i gang med å lage kokegrop, er det viktig å få tillatelse fra grunneier til å utføre dette. Likeså er det viktig at du tar forhåndsregler når det gjelder brannsikkerhet. Men når dette er på plass, så finnes det ikke en mer spennende og uvanlig måte å tilberede et lammelår på. Dette bør du prøve, hvis anledningen byr seg i løpet av sommeren.