Valg av magert kjøtt

Her får du hjelp til å finne frem til det magre kjøttet. Magert kjøtt fra storfe, svin, kylling, kalkun, lam, rein og vilt er sunt kjøtt du kan velge med god samvittighet som del av et sunt og variert kosthold.

Kjøtt er en naturlig del av norsk kosthold. Fett fra kjøtt består av varierende mengder mettet og umettet fett. Helsemyndighetene anbefaler å begrense inntaket av mettet fett. Til hverdags bør vi derfor velge magert kjøtt – enten det kommer fra storfe, svin, kylling, kalkun, lam eller vilt. Rent kjøtt uten synlig fett har et veldig lavt fettinnhold. Det finnes også bearbeidede produkter med lavt fettinnhold. Les på pakningen, og undersøk samtidig innholdet av salt. Om du velger produkter merket med Nøkkelhullet er innholdet av både fett og salt lavere. Nøkkelhullet kan derfor være et godt hjelpemiddel når du er i butikken. 

Svinekjøtt

Mesteparten av fettet sitter på utsiden, og er derfor lett å fjerne. Renskåret svinekjøtt inneholder 2-5 % fett, er gryteklart og klart til bruk. Her kan du velge mellom mange typer, strimler, skinkebiff, ytrefilet, indrefilet og schnitzel er de vanligste sortene. På vanlige koteletter ligger fettranden på utsiden og er lett å fjerne, mens på nakkekotelettene sitter det en del fett fordelt i kjøttet.

Kylling og kalkun

Brystfileter fra kylling og kalkun er blant det magreste kjøttet du kan få tak i. Men er du mest glad i kyllinglår, ferdiggrillet kylling eller kyllingvinger så husk at fettinnholdet er adskillig høyere! Fett hos kylling/kalkun lagres nemlig rett under skinnet og sørger for at skinnet blir sprøstekt og smakfullt.

Kyllingfileter passer dagens forbruker perfekt. Mager, mør og anvendelig! Og så er det mildt i smak og kan brukes i alle verdens retter.

Kalkun selges som regel hel eller som filet. Hel kalkun er juletradisjon. Den er ikke mager, men det betyr lite i julen!

Kalkunbryst selges som filet eller i skiver og er enda magrere enn kyllingbryst! Passer perfekt til sunne middager.

Storfekjøtt

Storfekjøtt består av mye magert kjøtt. Det er greit å skille mellom magert kjøtt som er mørt, og magert kjøtt som er mindre mørt. Det magre og møre kjøttet er biffer og fileter, og er raskt og enkelt å tilberede, mens det mindre møre kjøttet trenger lengre tilberedning for å bli mørt.

Mørt og magert storfekjøtt er mørbrad, ytrefilet, indrefilet og flatbiff. Magert og mindre mørt kjøtt er bankekjøtt, rundstek, lårtunge og renskåret bog. Entrecôte og høyrygg har en del isprengt fett, og er derfor ikke så magert som det andre kjøttet. Karbonadedeig inneholder ca. 5 % fett.

Lammekjøtt

Lam er et mindre dyr, og selges for det meste delt opp i mindre stykker med både fett og ben. Lammelår og lammerygg er enkelt å skjære til så det blir magert. Lammelåret består av flere magre kjøttstykker, og det meste av fettet sitter på utsiden og er lett å fjerne. Lammeryggen selges som koteletter, som har en del fett, eller som ytre- og indrefilet som nesten ikke inneholder fett.

Reinsdyr og annet vilt

Reinsdyrkjøtt og annet viltkjøtt er som regel relativt magert. Indrefilet, ytrefilet, stek og flatbiff er magre og gryteklare produkter. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.