Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
tilbords4.jpg

Hvordan dekke festbordet

Hvor skal fiskegaffelen ligge og hvor mange glass kan du ha fremme? Trenger du å følge reglene, eller kan du vise frem din kreativitet på festbordet?


Foto:
 
Tilbords

Dekketips

Nok plass
 • Gjestene har det mer komfortabelt hvis de har nok plass. Det bør derfor være minst 50-60 centimeter mellom tallerkenene.
 • Plasser tallerkenene en centimeter fra bordkanten.
 • Hvis du skal ha et ekstra fat til brød eller salat setter du det til venstre for kuverten.
 • For å være sikker på at gjesten får servert varm mat anbefales det å varme tallerkenene.
Bestikk i riktig rekkefølge
 • Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det skal benyttes. Det vil si at det bestikket man skal bruke til forretten ligger ytterst.
 • Skje eller gaffel til dessert skal ligge vannrett mellom glasset og tallerkenen.
 • Det anbefales å pusse over bestikket med en kjøkkenhåndduk for å sikre at det ser pent ut.
 • Bestikket legges slik at den nederste delen er i linje med tallerkenens nedre kant.
 • Kniv legges til høyre og gaffel til venstre. Knivbladet skal ligge mot tallerkenen.
Et glass til hver drikke
 • Glassene plasseres på en rett linje bak tallerkenen. Her gjelder det samme som for bestikk, de skal stilles i den rekkefølgen de skal benyttes.
 • Nytt glass for hver drikkesort.
 • Vannglassene plasseres til høyre for eller bak vinglassene.

Jul og nyttår er høytid for fine selskaper, og ingenting er så flott som et skikkelig staselig dekket bord. Men for oss som ikke dekker opp til fest på daglig basis, hvordan var det nå egentlig bestikket skulle ligge?

Ellen Tangvik (41) driver nettstedet Bord dekk deg og planlegger å gjøre sin store lidenskap til en levevei. Hun har dekket bord til mange anledninger, og til de mest formelle selskapene anbefaler hun å følge visse regler for borddekking. Det gjør gjestene komfortable og setter rett ramme rundt festen.

Tangvik startet nettbedriften sin for fem måneder siden, og selger både hele bordpakker og enkeltstående pynt. Hun har gått på kokkeskole og jobber som psykiatrisk sykepleier, men har alltid likt å drive med borddekking. Hun råder verten til å tenke gjennom hvilken type selskap man skal ha før man velger hvilken linje etiketten skal ligge på. Et for staselig bord kan gjøre folk beklemte hvis de ikke aner hvilken gaffel de skal begynne med, samtidig som et fint dekket bord setter folk i den rette stemningen.

– Et fint oppdekt bord får gjestene til å føle seg mer velkommen. Et flott bord kan være en isbryter som myker opp stemningen, sier Tangvik.

Hun tipser også om å tenke på at blomster, oppsatser og lys ikke skal være til hinder for samtale over bordet, og mener det var viktigere før at bordet var korrekt dekket.

– I dag ser vi mye mer kreativitet. Bestikket kan ligge oppå tallerkenen med et bånd rundt eller til og med i glasset, sier Tangvik. Hun mener bordet bør understreke det spesielle ved anledningen, og bør si noe om situasjonen eller den personen som skal feires.

For mye og for lite

Tangvik mener både for mye og for lite kan skjemme bordet. Reglene sier at man ikke skal ha mer enn fire glass til hver kuvert, og det har sin naturlige forklaring.

– Du skal tross alt ha en del andre ting på bordet, det er viktig å balansere. Et overlesset bord kan føles like stivt, sier bordeksperten.

Hennes tips er å holde det enkelt med servietter og lys i samme fargeskala, og heller bruke noen få unike detaljer som fanger oppmerksomheten. Tangvik oppfordrer til å dekke bordet i god tid, gjerne kvelden før.

– Da får du tenkt gjennom hva som fungerer. Å dekke bordet bør ikke være det siste du gjør, avslutter Tangvik.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB11 14.06.2024 15:38:27