Innovativ tradisjonsbærer

Maret Ravdna Buljoo har aldri vært redd for å prøve ut nye retter. 13 år gammel inviterte hun venninner  på reintunger i tikka masala. 37 åringen er blitt belønnet med Sápmi Awards for sin innsats for å løfte fram samisk kultur og tradisjon. 


Foto:
 
MatPrat
- Se her skal du få litt tørket reintunge du kan dyppe i kaffen!
Maret Ravdna Buljoo rekker gjestfritt fram koppen med rykende varmt drikke og smiler fornøyd. – Dette er fastfood full av proteiner.
GUKSI (TREKOPP) MED BÅLKAFFE OG TØRKET REINTUNGE TIL VARM VELKOMST.

37 åringen er en sann formidler av samisk mat og tradisjoner. Damen er opprinnelig fra Kautokeino men er nå bosatt i Lødingen hvor hun og familien driver Kåringen Reinslakteri og en kafe med overnatting. I tillegg er hun reineier og holder kurs både i det samiske språk og matlaging.
-  Jeg har et inntrykk av at folk er blitt bevisst på styrken i å nyttiggjøre seg hele dyret. Mat basert på veldig gamle tradisjoner er blitt borte over tid. Dette er i ferd med å bli tatt opp igjen. Naturmat har blitt trendy, forteller hun.   
 
Urgamle tradisjoner
Selv har hun vært med på slakting fra hun var åtte år. Allerede som tolv åringen slaktet hun sin første rein alene! Kunnskapen om å nyttiggjøre seg hele dyret og å bruke urter, planer og bær både som mat og medisin, var en naturlig del av oppveksten.
- Den eldre garde i reindriftssamfunnet lærte meg hvordan jeg kunne bruke naturen og hvilke planter, bær og sopp som var spiselig, forteller hun. - Man er nødt til å spille på lag med naturen for å drive en naturbasert næring. Det er en styrke.
Hjemmelaget drikke av Geitramsblomster og Kvanneblad 

En av mine første jobber var å vaske reintarmene til å koke blodpølser i. Mine foreldre vokste opp med at magene ble benyttet til å tørke melk (ost) og til å tørke blod. Ble det rester igjen av dyret, gikk det til gjeterhunden.
VUOINNAMASGAHKKU, REINHJERNEBRØD MED VASSARVEPESTO
 
Selve reinmargen gjør stor nytte i å behandle frostskader og sår som ikke ville gro. Skinnet blir brukt til klær og av hornet blir det laget kniver og skjeer. 
 - Jeg kan huske at bestemor til og med brukte mageinnholdet til å strø rundt plantene til gjødsling, forteller hun.
 
400 gr. Reinskav, 1 ss ekte smør, Salt og pepper, Vend kjøttet godt så det blir stekt. Når væsken har trukket seg inn i kjøttet igjen, og kjøttet ikke er rødt, er det ferdig.  Reinskavet skal ikke stekes så lenge da det kan bli tørt.
Neste generasjons kulturbærere
- Det er denne grunntanken om å bruke hele dyret, som fascinerer og som vi forsøker å formidle videre til neste generasjon. Gutta våre, Peder på 7 år og Mihkkal på 9 år, har fått lære å håndtere kniv og teknikken å røre i blod. Vi har jo reinslakteriet som nærmeste nabo og kan følge hele næringskjeden fra dyr til slakt. Guttene har fått vokse opp med den gamle matkulturen som en naturlig del av hverdagen.
 
MALLEGAHKKU, BLODPANNEKAKE FYLT MED KONJAKK OG NØTTEKREM OG LUOMEJUKCA , MULTESAUS
 
I starten hendte det jeg gjemte det litt inn i maten hva det var de spiste.  Blodpannekaker ble kalt sjokoladepannekaker siden de ble så mørke i fargen. Etter hvert som guttene ble eldre, har de avslørt mine «hemmeligheter», men de har dilla på blodpannekaker. Da eldste mann skulle be til bursdagsfest, ønsket han seg furubarkkake. Hun ler hjertelig. - Det er ikke mange jevnaldrende som kjenner til det.
 
Goikebiergu, tørket reinkjøtt, kaffeost og tørket reintunge er noe av spesialitetene Maret varter opp med.
 
Stor ære!
Hun er eldst i en søskenflokk på seks og fikk tidlig ansvar for matlagingen. - Mor lot meg få fritt spillerom på kjøkkenet. Hun ville heller la oss få gjøre ting hjemme i istedenfor at vi skulle reke rundt i bygda. I tillegg har vi jo hatt tilgang på de beste råvarene gjennom rein, rype, ørret, laks og røye.
 
stolt bærer av samiske tradisjoner: Maret Ravdna Buljoo
BRENNESLESUPPE med tørket reinkjøtt. 100 gr. Tørket reinkjøtt eller 200 gr. sprøstekt reinskav, Ca. 2 never brennesleblad, 2 hvitløksbåter, ½ gul løk, 1 ts kajennepepper, 1 ss Cremè fraichè, 2 dl kremfløte, 1 l vann, Slik gjør du: Kok reinkjøttet i halvparten av vannet, ca 10-15 min. småkok. Sil av. Kok brenneslen, hvitløk, gul løk i 1 l vann, ca. 10- 15 min. Knus deretter dette med en stavmixer. Ha reinkjøttet oppi, og spe med Creme fraiche og fløte. Ha i kajennepepper. Rør om og småkok i 5-10 min. Servèr med brød til.

Maret har ikke bare lært seg tradisjonelle samiske retter, - hun liker å sette sitt eget preg. Det handler først og fremst om etisk mat og å bruke mest mulig av dyret. Siden kan hun godt eksperimentere med urter og nye smaker, en ferdighet som sendte henne til topps i klassen for kokker under Sápmi Awards i 2014. Matprisen er en storsatsing som har som mål er å løfte fram samisk kultur og tradisjon. I begrunnelse het det: ‹‹Utviser trygget og kunnskap i sitt arbeid. Lykkes å få frem rene smaker som harmonerer igjennom hele måltidet. Helheten i måltidet er godt satt sammen. Juryen fikk smake på hennes kjærlighet for mat».

Klar for nye prosjekter

- Jeg ble veldig overrasket og glad over seieren, forteller hun. – Det er en enorm  inspirasjon til å fortsette mitt store engasjement for samisk matkultur. For to år siden kjøpte vi kafeen rett ved Slakteriet og planen er å lage spesialmat på bestillingen. Utfordringen er å få tak i de rette råstoffene. Det er en høy bunke med papirer vi først må igjennom for eksempel for å få lov til å servere ferskt blod som til pannekakene. I Sverige får du kjøpe ferskt blod, - målet er å få forandre lovverket slik at det også er mulig i Norge. 
Det tar tid å endre slaktestrukturen men en slik pris gir inspirasjon til å jobbe videre med å kunne ta vare på alt av reinen på tradisjonelt vis i forbindelse med slakting, forsikrer hun og byr på blodpannekaker med krem, multesyltetøy og cognac.
Hvordan det smaker?
Vilt, eksotisk og knallgodt!
- Det eneste jeg ikke rører, er Bidos oppskriften. Den er hellig, sier Maret Ravdna Buljoo, vinner av Sápmi Awards 2014.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.